SAĞLIK

Neler Bebeklerde Gıda Alerjisine Yol Açar?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.01.2013

Bebeklerde Gıda Alerjisine Neler Yol Açar

Son birkaç yıldır astım, egzama, saman nezlesi ve deri alerjisi gibi alerji sorunları yaşayan çocukların sayısında ciddi bir oranda artış gözlemlenmekte. Gıdayla alerji ve dayanıksızlık arasındaki ilişki, hem karmaşık hem de tartışmalı bir konu aslında. Bazı uzmanlar, gıdanın alerjilerde hiçbir rol oynamadığını ya daçok az bir etkiye sahip olduğunu söylerken, bir kısmı isegeniş bir sorun yelpazesinden gıdayı sorumlu tutuyor. Kesin olan bir şey varsa o da, bebekler ve küçük çocukların, özellikle sindirim sisteminin gelişmemiş olduğu ilk aylarda, yetişkinlere oranla daha fazla gıdaalerji riski altında olduklarıdır.

Kimlerde Alerji Riski Daha Fazladır?

Bebekler, sindirim sistemleri, olgunlaşmamış ve bağırsak duvarı sızdırıcı olduğundan, ilk birkaç aylarında potansiyel alerji yapıcılara karşı daha zayıftırlar. Bu, geniş protein moleküllerinin burayı geçip, bağışıklık sisteminin bunları yabancı istilacı olarak algıladığı ve alerjik bir reaksiyonu tetiklediği kan akışına karışmasına izin verir.

Altı aylıktan itibaren, bağırsak duvarlarındaki boşlukların çoğu kapansa da, bir duyarlılık oluşmuş durumdaysa, değişmeden devam eder. Bu, bir bebeğe katı gıdaları çok erken vermeye başlamanın neden iyi bir düşünce olmadığının yanıtlarından biridir aslında.

Astım, egzema, saman nezlesi ya da başka bir alerjik reaksiyonu olan ebeveynler ya da kardeşlerle birlikte olan çocuklarda alerji oluşma olasılığı iki kat artar (diğer aile üyelerininkiyle aynı olmak zorunda değildir.)

“Bu Bir Alerji mi?”

Alerjiler, gerçekte vücudun tüm sistemlerini etkileyebilir ve belirti yelpazesi geniştir.

•Bir alerjik reaksiyon sindirim sistemini etkilediğinde, şiddetli mide sancısına, iyileşme göstermeyen (müzmin) ishale, kusmaya, hazımsızlığa, nefes darlığına, kabıza, düşük kilo alımına ve altta kızarıklığa neden olabilir.

•Deriyi etkilediğinde, kabarıklığa, kızarıklığa ve egzamaya, gözler altında koyu halkalara ve göz kapaklarının ve dudağın şişmesine neden olabilir.

•Solunum sisteminde, astıma, kulak iltihabına, burun mukozası iltihabına (aralıksız bir soğuk algınlığı belirtilerine neden olur), sulu gözlere ve inatçı bir öksürüğe neden olabilir.

•Sinir sisteminde, migren, halsizliğe, endişeye ve bazı uzmanların belirttiği olası aşırı hareketliliğe neden olabilir.

Gıda Alerjisi Nasıl Oluşur?

Bir alerjik reaksiyon, vücudun bağışıklık sistemi, gıda, polen ya da evdeki toz parçaları gibi zararsız maddelere (ya da alerji yapıcı) karşı reaksiyon gösterdiğinde ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi, yabancı bir bedenmiş gibi, bir aleji yapıcıya karşı antikor üretir. Alerjik reaksiyona örnek olarak, astım, saman nezlesi, egzama ve kurdeşen (canyakan kızarıklıklar) verilebilir. Bir alerjik maddeyle ilk karşılaşıldığında, hiçbir reaksiyon olmaz. Ancak ilerleyen durumlarda, alerjik belirtiler yaratan antikorlar üretilir. Bu işleme duyarlılaşma adı verilir.

Hangi Gıdalar Genelde Alerjiye Neden Olur?

Bir alerjik reaksyion, bir yemeği yer yemez ya da saatler ve hatta günler sonra ortaya çıkabildiğinden bir sorunun, belli bir gıdadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek oldukça zordur.

Alerjiyineden olangıdalar her durumda bebekler için uygun değildir; bunların verilmesini engellemek, çocuğunuzun bir reaksiyon geliştirmeyeceği anlamına gelebilir.

Bebeklerde Gıda Alerjisine Neler Yol Açar

En Sık Alerjiye Neden Olan GIdalar Şunlardır:

•İnek sütü proteini
•Yumurta
•Fındık
•Ceviz
•Muz
•Buğday
•Kabuklu deniz ürünleri
•Çilek, böğürtlen gibi orman meyveleri
•Domates
•Çikolata
•Baharatlar

Fındık Alerjisi Önemlidir

Fındıkgiller özellikle solunumsorunlarına yol açan doku kabarıklığına neden olan anafilaksi adlı ciddi alerji reaksiyonu tetikler. Ailenin geçmişinde alerji varsa, en az üç yaşına gelene kadar çocuğunuza hiçbir biçimde fındık vermeyin.

Bebeklerde Gıda Alerjisine Neler Yol Açar

Alerji geçmişi yoksa, bebeğinize fındık kreması ya da ezmesi verebilirsiniz ve pişirmede fıstık, fındık yağı kullanabilirsiniz ama beş yaşından küçüklerde tıkanmaya yol açabileceğinden bütün fındık vermekten kaçının.

Bebeğiniz fındık yedikten sonra alerjik reaksiyon yaşarsa hemen doktorunuza başvurun.

Konular :