SAĞLIK

Küçük Çocukları Tehdit Eden Hastalık "Bronşiyolit"

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 30.05.2013

Küçük Çocukları Tehdit Eden Hastalık Bronşiyolit

Çoğu hastanede süt çocuklarının hastaneye en sık yatış nedeni bu hastalıktır. En çok kış ve erken ilkbahar aylarında sık gözlenir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Köroğlu, özellikle de küçük çocukları tehdit eden bronşiyolitin belirtilerini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Süt Çocuklarında En Sık Görülen Hastalık

Süt çocukluğu döneminde hışırtılı solunum çok sık görülen bir nedeni de bronşiyolittir. Yaşamın ilk iki yılında görülür ve 6 ay civarında en yüksek görülme sıklığına ulaşır.

Çoğu hastanede süt çocuklarının hastaneye en sık yatış nedeni bu hastalıktır. En çok kış ve erken ilkbahar aylarında sık gözlenir.

Anne Sütü Alamayan Bebekler Risk Altında

Akut bronşiyolit virüslere bağlı bir hastalıktır ve çoğundan “Respiratuar Sinsitial Virüs” sorumludur. Anne sütü almayan bebeklerde daha sık görülür. Erkek bebeklerde daha fazla rastlandığı rapor edilmiştir.

Çocuklar Neden Bronşiyolit Olur?

Okul çağında kardeşi olan veya kalabalık ortamlarda bulunan bebekler daha fazla risk altındadır. Annenin sigara içmesi bronşiyolit olasılığını ciddi oranda artırır. Evin içinde başka bir insanın sigara içmesi sonucunda bebeğin pasif içici olduğu durum da önemli bir risk faktörüdür. Ülkemizin birçok yöresinde kullanılan odun sobalarının da bronşiyolit oluşumunda önemli bir etkendir.

Alerjik etmenler de bronşiyolit oluşumunda etkili olabilirler. Aşırı duyarlılığın kalıtsal olup olmadığı veya bronşiyolitten önce mi, yoksa sonra mı olduğu bugünkü bilgilerle tam bilinmemektedir.

Küçük Çocukları Tehdit Eden Hastalık Bronşiyolit

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Bronşiyolit, bebeğin görünümü ile kolaylıkla konabilen bir tanıdır. Bebeğinizde solunum sayısının artması ile giden solunum güçlüğü, dudak kenarlarında veya tırnak yataklarında morarma, göğüs kafesinde her nefes alışta inip kalkma gibi belirtilerin olması ciddi bir bronşiyolit atağını gösterir ve bebeğin beklemeden bir sağlık merkezine götürülmesi gerektirir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktorunuzun hastalığın ne derece ağır olduğunu anlamak için bebeğin göğüs röntgeninin çekilmesini ister ve klinik tablo ile karşılaştırır.

Hastaların çoğunda belirtiler hafiftir ve evde destekleyici tedavilerle iyileşirler. Bronşiyolit tanısı almış bebeklerin yaklaşık % 5-7’sinin tedavisi hastane koşullarında yapılır.

İlk aylarda yineleyen öksürük ve hırıltılı nefes alma ile giden Gastroözofageal Reflü (GÖR) hışırtılı bebeklerin ayırıcı tanısında önemli bir sorun yaratmaktadır. Aşırı ve sık kusmalar, belirtilerin bebek yattıktan sonra artması ve hışırtının beslenme sonrası daha fazla duyulması ile belirtiler GÖR için özellikle dikkati çekicidir.

Bronşiyolit tanısı alan bebeklere ağızdan veya hastaneye yatmış ise damardan sıvı verilir. Ateş yüksekte veya solunum sıkıntısı artıyorsa parasetamol içeren ateş düşürücüler verilir. Hastanede yatan çocuklara nemlendirilmiş oksijen uygulanır.

Uygun tanı ve tedavi ile hastalık 7-10 gün içinde iyileşir. Bronşiyolit atağı geçiren bebeklerin bazılarında sonraki yaşlarda yeniden solunum görüleceği, alerjik belirtilerin oluşabileceği ve artmış havayolu hassasiyeti ortaya çıkabileceği çalışmalarla saptanmıştır.

Çocuğunuzu Bronşiyolitten Nasıl Koruyabilirsiniz?

Bu durumdan kaçınmak için, bebeğinizin hava kirliliği ve sigara içimi gibi solunum yolları tahriş edici etmenlerden uzak kalmasını sağlayın.

Konular :