SAĞLIK

Emzik Bağımlılık Yapar mı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 23.02.2016

Emzik Bağımlılık Yapar mı

Günümüzde uzmanlar, emzik alışkanlığının eğer bebeğin emme içgüdüsünü tatmin ediyor ve güven duygusunu kuvvetlendiriyorsa artık korkulacak bir şey olmadığını söylüyor. Ancak bu konuda da dikkat edilmesi gereken önemli bazı noktalar var.

Bebeklerin çoğu, doğumlarından kısa bir süre sonra emziğe alışabilir ve bu alışkanlığın şiddeti bebekten bebeğe değiştiği için bazılarının vazgeçmesi uzun zaman alabilir.

Emzik, yerinde, sadece bebeğiniz istediğinde ve o istediği sürece kullanıldığında uzun süreli bir alışkanlığa dönüşmez. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta ise, bebeğiniz her ağladığında onu emzikle susturmaktan kaçınmanız. Bunun yerine bebeğinizi iyi tanımak ve ihtiyaçlarını anlamaya alşımak daha yerinde bir davranış olacaktır.

Eğer bebeğiniz beslediğiniz, gazını çıkardığınız, ona sarılıp birlikte oynadığınız halde ağlamaya devam ediyorsa emzik vermeyi deneyebilirsiniz. Beş-on dakika emdikten emziği atacaktır.

İşte dikkat etmeniz gereken diğer bir önemli nokta: Emziği düşürdüğünü sanıp tekrar vermek, bebeğinizi emziğe bağımlı hale getirmekte atacağınız ilk adım olacaktır.

Bazı bebeklerin ve küçük çocukların emme isteği yaşıtlarına göre daha yoğun olduğundan, bu durum okul öncesi yaşlara kadar sürebilir.

Eğer çocuğunuzun emziği bırakma zamanı geldiğini düşünüyorsanız, vereceğimiz taktikler işinize yarayabilir.

Emzik Bağımlılık Yapar mı

• Emziğe uzanır uzanmaz dikkatini başka yöne çekin ve ellerini meşgul gedecek alternatif bir aktiviteyle onu oyalayın.

• Emziği kolayca bulabileceği yerlere koymayarak, ona ulaşmasını zorlaştırın.

• Çocuğunuzu bir oyuncak dükkanına götürün ve ona emziğini verip onun yerine bir oyuncak seçmesini söyleyin. Çalışanlardan bu konuda yardım istemek işinizi daha da kolaylaştıracaktır.

• Ayrıca bebeğinize bir battaniye ya da yumuşak tüylü bir oyuncak gibi, sarılabileceği ve yalnız kaldığında onu rahatlatacak objeler sunarak, emziği bırakmasına yardımcı olabilirsiniz.

Konular :