SAĞLIK

Bıngıldak ile İlgili Merak Edilenler

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 14.07.2013

Bıngıldak ile İlgili Merak Edilenler

Bıngıldak ne zaman kapanır? Bıngıldağın erken veya geç kapanması,çökük olmasısorun yaratır mı? Neler zarar verir? Geçirilen hastalıkların bıngıldağın gelişimi üzerinde herhangi bir etkisi var mı? Uzmanlar böyle bir durumda evham yapmaktan ziyade, bilgi sahibi olmanın ve soğukkanlı davranmanın önemine dikkat çekiyor.

Bıngıldağın Erken Kapanması Halinde Baş Büyümesi Takip Edilmeli

Dünyaya gözlerini yeni açan çocuğumuzun zarar görmemesi ve onun sağlıklı büyümesi için elimizden geleni yapmaya çalışırız. Özellikle de beyin gelişimi için. Bebeğimizin beynini koruyan kafatası henüz kemikleşmediği için bıngıldağın ne zaman kapanacağını merak ederken, bıngıldağın erken ya da geç kapanması, bıngıldağın çökük olması gibi durumlarla karşılaşabiliriz.

Doğumda 6 bıngıldak bulunur (ön, arka ve dört tane de yanlarda),. Bunlardan ön ve arkada olan iki tanesini yeni doğan ve süt çocuklarında görmek ve hissetmek mümkündür. Ön bıngıldak harici diğerleri ilk aylar içinde kapanır. Normal çocukta ön bıngıldağın kapanması genellikle 10-12 aylar arasında olur (en erken 3 ay, en geç 18 ay). Ön bıngıldağın zamanından önce kapanması halinde baş büyümesi dikkatle takip edilmelidir.

İlk İki Yıl Beyin ve Kafatası Gelişiminde En Hızlı Dönemdir

Bebeklerde beyin gelişimi özellikle hayatın ilk iki yılında kafatasının gelişiminden çok daha hızlıdır. Bu nedenle baş büyümesinin nedeni kafatası kemikleri değil, beyin büyümesidir. Kafatası büyüyen beyine uyum göstererek büyüyor. Tabii ki bu kadar hızlı büyüyen yumuşak bir dokuya kemik gibi sert bir yapı aynı hızla eşlik edemiyor. Bu nedenle yaratılışta kafatası kemikleri arası kaynamamış haldedir ve geniş bağ doku yani kalın zardan yumuşak ara bağlantılarla birbirine tutunmuş gibi dururlar. İlk iki yıl beyin ve kafatası gelişiminde en hızlı dönemdir.

Bıngıldak ile İlgili Merak Edilenler

Bıngıldak Neden Geç Kapanır?

Beslenmenin yetersizliği, D vitamini eksikliği, tiroid yetersiz çalışması olan hipotiroidi, bazı iskelet gelişim bozukluklarını içeren sendromlar gibi durumlar kapanmada gecikme nedeni olabilirler. Ayrıca önemli bir durum olarak hidrosefali gibi beyin basıncını artıran, kafatasını genişlemeye zorlayan durumlar kafanın yumuşak kısımları olan bıngıldaklar aracılığıyla genişlemeye, böylece de bıngıldakta kapanamamaya hatta iyice genişlemeye neden olurlar.

Bıngıldağa Neler Zarar Verebilir?

Aslında bağ doku olsa da sert bir tabaka olarak bıngıldak dokunmakla, hafif travmayla kolay kolay zarar görecek bir yapı değildir. Günlük rutin bakımlarda, taşımada, başa dokunmada hiçbir sorun yoktur. Ancak çok sert bastırmakla, keskin bir cismin batmasıyla önemli travma olabilir.

D Vitaminin Aşırı Kullanılması

Ön bıngıldağın zamanından önce kapanması halinde baş büyümesi dikkatle takip edilmelidir. Bunun nedeni bıngıldaklar sayesinde kapatasının belli ölçüde büyüyebilme potansiyeli kazanmasıdır. Bıngıldaklar kemikleştiğinde artık kafatasının belli ölçüde büyüyebilme potansiyeli kazanmasıdır.

Bıngıldaklar kemikleştiğinde artık kafatası büyüyecek alan bulamayacağı için o büyüklükte kalır. Kafatasının bu büyüklükte kalmasına rağmen belli yaşana kadar beyin gelişimi devam ettiği için beyin ve ekleri kapatası içinde sıkışabilir. Bu da çocuğun sinir sistemi gelişimine ve zekâsına olumsuz etkide bulunabilir. Bu durum ya da doğuştan itibaren o bıngıldağın erken kapanmaya meyilli olacak kadar ufak olmasına ya da kullanılan aşırı vitamin ilaçlarına (özellikle D Vitamininin aşırı kullanılmasına) bağlı olabilir.

Konular :