SAĞLIK

Bebeklikten Ergenliğe Sağlıklı Adımlar İçin

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 20.06.2012 - Güncelleme : 05.01.2024

Çocuğunuzun sağlıklı adımlar atması için, ilk adımı atacak bebeğiniz için seçtiğiniz ayakkabılar çok önemlidir. Uzmanlara göre, yetişkin ayak problemlerinin büyük çoğunluğu çocukluk döneminde ayak ve ayakkabıya gereken önemin verilmemesinden kaynaklanıyor.

Emeklemeden okul dönemine kadar çocuğunuza ayakkabı seçerken bunlara mutlaka dikkat edin. 

Bebeklikten Ergenliğe Sağlıklı Adımlar İçin Ayakkabı Seçiminin Önemi

 Çocuğun ilk ayakkabısı nasıl olmalı sorusunu uzmanlar yanıtladı.

 İlk yürümeye başlayan bebek nasıl ayakkabı giymeli? 

1. Çocuk Ayakkabısı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

  • Çocuğunuza Ayakkabı Almanın En Uygun Zamanı 

Bebeklerin çıplak ayak veya çorapla dolaşmasına izin vermek, ayaklarının doğal gelişimini ve ayak parmaklarının kavrama yeteneğinin güçlenmesine yardımcı oluyor. Çocuğunuza ayakkabısını, sabah saatlerinde değil, öğleden sonra satın alın. Çünkü çocuğunuzun da ayakları sizinkinde olduğu gibi, gün içerisinde şişebilir. Bu da ayağı normalden daha büyük gösterir. Böylece, büyük numaralı ayakkabı alma riskiniz de artar. 

  • Çocuğunuzun Ayağına Tam Uyan Ayakkabıyı Tercih Edin

Çocuğunuzun ayak ölçüsüne güvenmek yerine, uygun ayakkabıyı bulmak için deneme yanılma yöntemlerini tercih edin. Ayakkabının ucuna başparmağınızla bastırarak, çocuğunuzun ayağına tam oturup oturmadığını, büyük gelip gelmediğini kontrol edin.

0-1 yaş dönemi arasındaki bebeklerin ayakları yaklaşık olarak 3 tam numara veya 25 mm. büyür. 5 ile orta ergenlik döneminde ise, yılda yaklaşık bir tam numara büyürler. Bu yüzden ayakkabı alırken, rahatlığıyla birlikte, ayağa uygunluğunu ve büyüme boşluğunu da göz ardı etmeyin.

  • Çocuk ayakkabısı seçimi

Çocuklarda yetişkin ayakkabılarının küçültülmüş versiyonlarının kullanılması uygun değildir. Ayakkabılar sadece ayak sağlığı açısından değil, gelişimi açısından da hayati önem taşıyor.

Bebeğiniz hareket etmeyi öğreniyorsa sırtında, bacaklarında ve ayaklarında kas yapısı ve güç gelişiyor demektir, bu nedenle ayaklarını korumak için çok önemli bir zaman dilimidir bu. Ayağa tam oturmadığından, büyüdükçe çorap boyutlarını değiştirmeyi unutmayın, çok sıkı çoraplar da ayak parmaklarında sorunlara neden olabilir.

Bir bebeğin ayağı ilk yılda hızla büyüyerek yetişkin boyutunun neredeyse yarısına ulaşır. Ömür boyu yetecek tek bir çift ayağımız olduğundan, bebeğinizin ilk ayakkabısını seçerken dikkatli davranmanın neden bu kadar önemli olduğunu anlamak kolaydır.

Yeni yürümeye başlayan çocuklarda ayakkabılarının sadece doğru şekilde ayağa oturması değil, aynı zamanda ayakkabının rahat ve sağlık açısından kaliteli olması da önemlidir. 

Çocuğun ilk ayakkabısı nasıl olmalı?

2. Bebeklerin Emekleme Döneminde Ayakkabı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuğunuzun yürümeye başlayana kadar destekleyici ayakkabıya ihtiyacı yoktur. Yürümeden önce yalınayak olması, ayaklarındaki kasların güçlenmesine yardımcı olmak için en iyisidir. İsterseniz soğuk aylarda çocuğunuzun ayaklarını sıcak tutmak için çorap veya yumuşak ayakkabılar kullanabilirsiniz.

Yoğun emekleme çabalarının ardından ilk adımlar bu dünyayı keşfetme arzusu ile atılır. Böylesi önemli bir dönemde bebeğinizi çin yapacağınız ayakkabı tercihi de ayrı bir dikkat gerektiriyor. Ayakkabıları, ev dışında korunma için giydirebilirsiniz. Özel bir nedenle, sert bir destek önerilmemişse, ayakkabılar bir bebek ayağına benzer biçimde yumuşak ve yuvarlak hatlı olmalıdır.

  • Çocuk İçin Ayakkabı Seçimi Önemlidir 

Bebeğinizin ayakları yumuşak ve esnek olduğundan dolayı, hafif ve esnek tabanlı ayakkabıları tercih etmelisiniz. Ayağın gelişimi için, parmakların hareket etmesi de gereklidir. Bu ayakkabılar bebeğinizin emekleme döneminin sonrasında yeri kavraması için yardımcı olacaktır. Düz dişiksiz iç kısım, ayaklarının sürtünüp incinmesini önler. Yumuşak ve ayağını nefes aldıran, ter emici ve ayağa tam uyan ürünleri tercih etmelisiniz.

3. İlk Yürüme Döneminde Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Bebeğinizin ayağının, şekil bozulmalarına karşı hassas olduğu, adımlarını atmaya başladığı bu dönemde koruyucu parmak, topuk ve bilek muhafazaları olması önemlidir. Dokulan yan yüzeyler emekleme ve ayağa kalkma arasındaki aşamada, bebeğinizin yeri kavramasına ve kendisini dengede hissetmesine yardımcı olur. Hafif ayakkabılar, dengesini sağlamasında bebeğinize yardımcıdır.

Küçük çocuğunuzun ayakkabısının önünde her zaman küçük ayak parmaklarının hareket etmesine ve açılmasına izin verecek boşluk bulunmalıdır, bu nedenle buna sahip olup olmadıklarını kontrol edin. 

Tipik bir yürümeye başlayan çocuğun, iki buçuk yaşına gelene kadar her iki ila üç ayda bir yeni bir çift ayakkabıya ihtiyacı olacaktır; bundan sonra büyüme hızları biraz yavaşlar.

Çocukların ayakları çok esnektir, bu nedenle basınç veya sürtünme olduğunda çok nadir rahatsız olurlar.  Bu nedenle, ayakkabıların çocuğunuzun ayağına oturup oturmadığını düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. 

Çocuğunuzun ayakkabılarının doğru oturup oturmadığını düşündüğünüzden daha sık profesyonelce kontrol ettirmeniz de önemlidir. Bu, üç yaşına kadar olan çocuklar için her dört ila altı haftada bir, üç ila dört yaş arası çocuklar için her altı ila sekiz haftada bir ve daha sonra her 10 ila 12 haftada bir yapılmalıdır. 

Beş yaşına gelene ve kemiklerinin düz bir şekilde büyümesi gerekene kadar çocukların ayakları çok hızlı büyüdüğünden, çocuğunuzun ayakkabılarının uygunluğunu kontrol etmeye devam edin. Dar ayakkabı veya çoraplar nedeniyle çocuğunuzun ayakları sıkışırlarsa, bebeğinizin yumuşak parmak kemikleri düzgün bir şekilde büyüyemeyecektir.

Bebeğinizin ayakları da diğerleri gibi hızlı büyüyecektir, bu nedenle ikinci, üçüncü ve dördüncü çift ayakkabılarının da birincisi kadar iyi oturmasını sağlamak önemlidir. 

Bebeklikten Ergenliğe Sağlıklı Adımlar İçin Ayakkabı Seçiminin Önemi

 

Bebek Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

  • Bebeğinizin Yürürken Daha Az Enerji Harcaması İçin Bunlara Mutlaka Dikkat Edin 

Ayakkabısı, bebeğin doğal ve rahat giymesini sağf olursunuz. Ayakkabı tabanı avuç içiniz gibi yumuşak olmalıdır. Yumuşak taban ayağı iyi kavradığı ve kaymadığı için, bebeğinizin yeni yürümeye başladığı dönemlerde düşmesini engeller. Ayrıca, ayakkabısının hafif olması, bebeğinizin yürürken daha az enerji harcamasını sağlar. 

  • Bir sonraki ayakkabı ne zaman alınmalı?

Ayak parmaklarının hareket edecek alanı olduğundan emin olmak için çocuğunuzun ayakkabılarını düzenli olarak kontrol edin. Bu çocuğunuzun ne kadar hızlı büyüdüğüne bağlı olacaktır.

4. Okul Öncesi ve Sonrasında Nasıl Ayakkabı Seçilmeli?

Okul çağı dönemindeki çocuklarda ayakkabıların sağlığı kadar biçimi de önemli olmaya başlar. Sandaletler, spor ayakkabılar, tırmanma ayakkabıları gibi seçimler yapılabilir. Bu ayakkabıların esnek, iyi hava alan, amaca uygun kullanılan ayakkabılar olmasına dikkat etmelisiniz. Yürüme döneminden okul yaşına kadar çocuklarda, rahatlık ön planda olmalıdır. Beş yaşındayken hızlarını daha iyi kontrol edebilir ve daha karmaşık hareketler yapabilirler. Bu sebeple ayağa tam oturan, rahat ayakkabıları tercih etmelisiniz. 

Bebekler için ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmeli?

5. Yanlış Ayakkabı Seçimi Çocuğunuzun Yürümesini Geciktirebilir

Rastgele alınan ayakkabılar çocuğunuzun ayak sağlığını ve gelişimini bozar, yürümesini geciktirir ve basma bozukluklarının oluşmasına sebep olur. Uzmanlara göre, en uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında en az 2 santimetre boşluk olması gerekiyor. Sonradan genişler düşüncesiyle alınan ayakkabılar, ayak sağlığını olumsuz etkiliyor.

Ayakkabı Malzemesinini Çocuk Ayaklarının Gelişimindeki Önemi

Çocuğunuzun ayağı çok fazla terliyorsa, ayağı terlemeyen, hava alan ürünleri tercih etmelisiniz. Aksi takdirde, çocuğunuzun cildinde mantar oluşabilir.

Ağrılı Ayak Huzursuz Bebek Demektir...

Çok sert tabanlı ayakkabılar, tabanda ağır ve şişme yaparken, dar burunlu ayakkabılar da tırnak batmasına neden olur. Çocuğunuzun ayağına uygun olmayan ayakkabılar, günlük aktivitelerini kısıtlayacağı için bedensel gelişimini olumsuz etkiler. Unutmayın ki ağrılı bir ayak, huzursuz bir çocuk demektir.

Konular :