SAĞLIK

"Bebeğiniz İçin Boğmaca Aşısı Olun"

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.12.2014

Bebeginiz Icin Bogmaca Asisi Olun

Yeni doğan bebekler için en büyük tehlike annelerinden gelebiliyor. Çünkü boğmaca bebeklere büyük oranda annelerinden bulaşıp, ağır seyrederek ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Peki ama ebeveynler olarak hangi önlemleri almalı, nelere dikkat etmeli?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bebekle teması olan kişilerin boğmacaya karşı aşılanmasının önemini anlattı.


Boğmaca Bebeğinize Çok Çabuk Bulaşabilir


Bulaşıcılığı yüksek olan boğmaca, çocukluk çağı hastalığı olarak kabul edilmesine karşın tüm yaş gruplarını etkileyebilmektedir. Boğmaca aşısı doğumdan sonra 2., 4. ve 6’ıncı aylarda uygulanmaktadır. Ayrıca 18’inci ayda ve 4-6 yaş arasında pekiştirme dozu yapılmaktadır. Birçok ülkede çocukluk çağında yüksek aşılanma oranlarına karşın okul çocuklarında, ergenlerde ve yetişkinlerde aşı uygulama oranlarının yetersiz olması nedeniyle boğmaca görülmeye devam etmektedir.

Boğmaca Bebeğe; Anne, Baba veya Kardeşlerinden Bulaşabilir


Erişkinlerde ve büyük çocuklarda sadece soğuk algınlığı ve uzun süren öksürük şeklinde belirgin olmayan şikayetlerle ortaya çıkabilen boğmaca, yeni doğanlarda ve süt çocuklarında ağır seyrederek, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Bebeginiz Icin Bogmaca Asisi Olun

Boğmaca Aşısı Kimlere Yapılır?

Boğmaca, yeni doğanlar ve aşısı henüz tamamlanmamış süt çocuklarına; anne, baba ve kardeşlerden bulaşmaktadır. Yapılan araştırmalar, boğmacaya karşı bağışıklığın yaşla birlikte azaldığını ve okul çocuklarında, ergenlerde boğmaca vakalarının azımsanmayacak ölçüde görüldüğünü ortaya koymaktadır.

Uzmanlar Öneriyor: "Bebekle Temas İçinde Olan Herkes Boğmaca Aşısı Olmalı!"


“Koza stratejisi” olarak adlandırılan ve bebekleri korumak için bebekle teması olan kişilerin (anne-baba-kardeş, bakıcı ve sağlık

çalışanları gibi) aşılanması yaklaşımı birçok bilimsel kuruluş tarafından önerilmektedir. Bu amaçla yeni doğanların ve henüz aşılanması tamamlanmamış süt çocuklarının çevresindekilere boğmaca aşısının uygulanması önerilmektedir. Bu aşının özellikle bebek doğmadan önce veya hemen doğumdan sonra bebekle temas edecek bireylere uygulanması daha da olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

Konular :