BEDENSEL ZİHİNSEL VE RUHSAL GELİŞİM

Çocuk 3 Yaşına Kadar Anneye Muhtaçtır

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 22.06.2016

Çocuk 3 Yaşına Kadar Anneye Muhtaçtır

Uzmanlar; "3 yaş genel olarak okula başlama için uygundur ama her çocuk mutlaka 3 yaşında okula hazır olur gibi bir genelleme yapmak doğru değildir." diyor.

Okul, Çocuğunuzun Sosyalleşmesi İçin Önemlidir

Uzmanlar, okula başlama yaşı olarak üç yaşını belirlemişlerdir. Çocuk 3 yaşından önce psikolojik ve fiziksel açıdan özellikle anneye muhtaçtır. Bu dönemi mümkün olabildiğince anne ile geçirmesi gerekir. Bebek dünyaya geldikten sonra şartlar uygunsa üç yaşına kadar anne tarafından bakılması, gelişimi açısından en sağlıklı olan yoldur. Bu yaştan sonra ise mümkün olduğunca formal eğitime geçmesi, okulla sosyalleşmesi sağlanmalıdır.

Çocuk Kreşe Ne Zaman Gitmeli?

İlk geçiş evreleri haftanın 5 tam günü olarak değil, 1’er saatten başlayarak aşamalı olarak artırılmalıdır. Önemli bir nokta da çocukların bireysel farklılıklar gösterebileceğidir. 3 yaş genel olarak okula başlama için uygundur ama her çocuk mutlaka 3 yaşında okula hazır olur gibi bir genelleme yapmak doğru değildir.

Okula Adaptasyonda Nelere Dikkat Edilmeli?

1. Çocuk okula başlamak için psikolojik olarak hazır olmalıdır.

2. Gideceği okul ile ilgili bilgiler ve okulda nelerle karşılaşacağı çocuğa ayrıntılı odlarak anlatılmalı. Eksik bilgi, korkuya neden olabilir. Çocuğun okul fobisi geliştirememesi için uygun bir dille bütün soruları cevaplanmalı.

3. Okul seçiminde çocuğun da görüşü alınmalıdır. Planlama çocukla birlikte yapılmalı.

4. Çocuk, okula başlayacağı günden önce, gideceği okul ve öğretmeni ile tanışmalı.

5. İlk günlerde destek olmak için ebeveynlerin okulda beklemesi yararlı olabilir ancak çocuğun bunu alışkanlık haline getirererek kullanmasına fırsat verilmemeli.

Konular :