BEDENSEL ZİHİNSEL VE RUHSAL GELİŞİM

Bebek Yabancılardan Korktuğunda Ne Yapmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.04.2014

Bebeginiz Yabancilardan Korktugunda Ne Yapmali

Bebeğin yaşamında, bağ kurabileceği her gün birlikte olduğu özel bir kişinin olması sağlıklı gelişim için şattır. Ama bu durum çoğu ebeveyni endişelendiren bir de yan etkisi vardır: Bebeğiniz sizi tanıyıp size bağlandıkça diğer kişilere karşı daha çekingen davranmaya başlayabilir.

Genelde 7-9 Aylık Bebeklerde Ortaya Çıkar

Bebeğiniz, sizi yaşamındaki özel kişi olarak benimsedikçe diğer kişilerin kucağına gitmeyi istememek, anneanne gibi yakın bir kişiyi bile gördüğünde onun siz olmadığını fark edip ağlamak gibi “yabancılama” davranışları sergileyebilir.

Yabancılardan korkma davranışını bazı bebekler 4-5 aylık gibi oldukça erken bir dönemde sergilese de çoğu bebekte bu tepki 7-9 aylık dönemde ortaya çıkar. Bebeğinin önceki aylarda gayet sosyal bir şekilde herkesin kucağına rahatlıkla gittiğini gören anne baba için bebeğin aniden yabancılardan korkmaya başlaması oldukça şaşırtıcı hatta bazen utandırıcı olabilir.

Bebeğinize Böyle Davrandığı İçin İçten İçe Kızmayın

Bebeğinizi sevmek isteyen bir tanıdık ya da onu kucağına almak isteyen büyükbabanın bir anda bebeğin protestosuyla karşılaşması genellikle zorunludur ve bazı durumlarda kırıcı bile olabilir. Çoğu ebeveyn, bu dönemde bebeğin korkusunu yersiz bulup antisosyal davranış için kızgınlık duyabilir.

Ona Nasıl Yaklaşmalı?

Size ne kadar mantıksız gözüküyorsa gözüksün bebeğinizin bu korkusunu normal karşılamalısınız. Eğer panik içinde ağlıyorsa sizin tesellinize ihtiyacı var demektir. Böyle durumlarda bebeğinizi diğer kişinin kucağına gitmesi ya da kişiyle sosyalleşmesi için zorlamak yerine yaşadığı korkuya odaklanmalı ve onu kendi kucağınızdan bırakmadan sakinleştirmeye çalışmalısınız.

Bebeginiz Yabancilardan Korktugunda Ne Yapmali

Eğer bir yabancı gördüğünde bebeğiniz size sıkıca tutunuyorsa sarılmasına izin verin.

Eğer yabancı olarak gördüğü kişinin kucağındaysa ve ağlamaya başladıysa bebeğinizi nazikçe kendi kucağınıza alın ve sarılıp teselli edin.

Eğer bebek arabasındayken bir yabancı yanına yaklaştığı için ağlamaya başlarsa onun seviyesine inin, yüzünüzü yaklaştırın ve nazik bir tonda konuşarak her şeyin yolunda olduğunu söyleyin.


Bebeğinizi kurtarırcasına diğer kişinin kucağından çekip almak gibi ani hareketler yapmayın. Bu tarz sert davranışlar, bebeğinizin sıkıntısını artırıp daha fazla korkmasına sebep olabilir. Nazik ve anlayışlı olun. Bebeğinizin adım adım sakinleşecek ve eski sosyal haline geri dönecektir; ama o aşamaya gelene kadar sizin fiziksel yakınlığınıza ihtiyaç duyabilir.

Yabancılardan korkma tepkisi, ister erken ister geç bir dönemde ortaya çıksın, genelde 1-2 ay boyunca şiddetlenerek sürer. Bu süreçte bebeğinizin sıkıca size tutunması, küçük şeylerde bile panik içinde sizi istemesi zorlu olabilir, ama bebeğinizin yanında kalabilmeniz önemlidir.

Bebeğinizi, korkulacak bir şey olmadığına ikna etmeye çalışmayın. Yaşadığı korku onun için gerçektir ve o korkuyu atlatmasına sadece siz yardımcı olabilirsiniz.

Konular :