BEDENSEL ZİHİNSEL VE RUHSAL GELİŞİM

Bebeğiniz Bakıcısıyla Emin Ellerde mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.08.2012

Bebeğiniz Bakıcısıyla Emin Ellerde mi

Özellikle çalışan anne ve babalar için doğum sonrası en önemli kaygılardan biri, doğal olarak bebeğe kimin bakacağı konusudur. Hamileliğin son dönemlerine yaklaştıkça bu korku daha da büyümeye başlar. İşte, Uzman Psikolog Dr. Leyla Alkaş'tan ailere bakıcı seçerken yardımcı olacak bilgiler.

İyi Bir Anne Yedeği Bulmak İçin Ne Yapmalı?

Genel olarak baktığımızda, bebeğe ilk altı ay, hatta mümkünse 3-3,5 yaşına kadar biyolojik anneni bakması gerekir. Ancak çalışmak zorunda olan bir kadın için 3 yıl, mesleki kariyerini, iş çevresini, ekonomik statüsünü olumsuz etkileyecebilecek bir süredir. Tekrar işe dönmesi veya dönse bile, bıraktığı yerden devam etmesi bazen pek mümkün olmaz.

Hatta bazı durumlarda işe alınırken, çocuk doğurmayacağı, doğurursa bile 3 ay içinde işe başlayacağı sözünü vermek zorunda kalır. Dolayısıyla işveren, aile, anne ve çocuk açısından doğru süre ve ideal yaklaşım tamamen göreceli ve kişiseldir. Bu durumda kariyer sahibi veya ekonomik sıkınıtısı olan kadın için en ideali iyi bir anne yedeği bulmaktır.

Bebeğiniz Bakıcısıyla Emin Ellerde mi

Bakıcı Seçerken Güven, İyi Niyet ve Tecrübe Arayın

Kendini koruyamayan, yaşadıklarını anlatamayan, özenle, özenli ilgiye muhtaç bebek için yeterinci iyi bir anne yedeği bulmak kolay değildir. Anne için bakıcı seçerken en önemli kirterler, güven, iyi niyet ve tecrübe olmalıdır. Pratikte ise, bakıcının çalışma saatleri, ücreti, saatinde mesaisine gelmesi, dürüstlüğü, kötü alışkanlıklarının olup olmaması, öncelikli konulardır.

Türkiye’de çoğunlukla tercih, akrabalardan birinin bulunmasıdır. Bu da çeşitli sorunları beraberinde getirir. Bazen çocuk yuva yaşına gelene kadar geçilmesi gereken bir dönem olarak, anne ve baba ortak streslere göğüs gerer. İlişkilerini bozmaz, çocuğa bakım veren kişi ile ilişkisindeki mesafeyi saygıyı ve iletişimi ayarlayabilir.

İş Hayatından Uzaklaşma

Çalışan annenin, bebekten sonra evde kalmayı tercih ettiği durumlarda bazen hayat herkes için çok daha zor olabilir. Dışırıda olmaya alışmak, sürekli dört duvar arasında bebeğin rutin işlerini yapmak anneyi yalnızlaştırabilir.

Bebekler, işyerindeki gibi randevulu, kurallı, saatli tutarlı bir yapı göstermezler. Saatleri, günleri, ayları birbirine uymaz. Çalışan, kurallı bir hayatta, kullanma kılavuzlarına alışmış sosyal anneler için, bu süreç bazen çocukla bir çatışma haline dönebilir.

Özellikle uyku, yemek ,tuvalet saatleri ve değişikliklerine uymak zorlaşır. Annenin birçok arkadaşı çalıştığı için anneye destek olamaz. Ev hanımı komşular ile ilişki başlatmak zordur.

Annenin, ev hanımı rolüne girmemekle ilgili dirençleri de olabilir. Babalar da, ev hanımı rolünde gördükleri eşlerinden daha çok beklenti içine girecektir. Kimlik ve yaşam tarzı konusunda annenin sıkılmasını, bunalmasını, yorulmasını anlayamabilirler. Bazen en iyi çözüm, annenin nefes almasını sağlayacak yarım günlük işlerdir. Evde iş yapmak veya işyerinde bebek büyütmek dünyanın en zor işidir.

Bakıcıya Ne Zaman Geçilmeli?

Anneden bakıcıya geçişte, yumuşak bir süreci takiben, bebek yavaş yavaş bakıcıya devredilir. Çocuğun algılaması ve yaşı ne kadar bağımlılık dönemindeyse, o kadar hassas davranılmalıdır.

9 ay-2 yaş arası, bebeklerin anneye en yakın oldukları dönemdir. Üç buçuk yaşından sonra obje sürekliliği dediğimiz, çocuğun hafıza ve görmese de hayal edebilme kapasitesi arttığından, bakıcıya başlama daha kolay olacaktır.

Bakıcının öncelikle, dürüst, çocuk bakmada tecrübeli, sorumluluk sahibi ve sevecen olması önemlidir. Beden ve ruh sağlığının yerinde, sigara kullanmıyor, mesai saatlerinde uyumlu ve işbirliğine yatkın olması gerekir.

Bebeğiniz Bakıcısıyla Emin Ellerde mi

Çocuğunuzun Bakıcısından Memnun Olup Olmadığını Anlamanız İçin Bunlara Dikkat!

•Biricik çocuğunuzu başka birine emanet etmek çok zordur. Şartlarınızı, içinde bulunduğunuz dönemde önceliklerinizi ve gereksinimlerinizi iyi tespit edin.

•Mümkün olduğunca eşler arası bilgilenme ve fikir alışverişinde bulunun.

•Çocuk bakıcıya alışana kadar, bir süre yanında veya başka odada bulunarak tutumlarını gözlemleyin.

•Çocuğunuzun kendi kendine uyuma, kendin kendine yeme, özellikle de kendini ifade etme becerilerini geliştirmeye çalışın. Duygularını ve yorumlarını serbestçe ifade etmesini sağlayın.

•Çocuğunuzla oyun oynarken onun mutlu mu üzgün mü olduğunu bakıcının davranışlarını taklit edişinden aralarındaki ilişkilerini anlamaya çalışın.

•Mümkünse bakıcının ailesinden, iş tecrübelerinden ve diğer akrabalarından haberdar olun.

•Aile büyüklerinden, yakın arkadaşlarınızdan veya komşularınızdan göz kulak olmaları için yardım isteyin.

•Bazen bakıcılardan beklentimiz çok fazla olabilir. Ancak bizim ne kadarını yapabildiğimiz ile çocuğumuzun kişiliği ve tercihlerinin hangi yönde olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekir.

•Çocuğunuza kim bakarsa baksın, yeterli süre ve kaliteli bir ilgi ile onun gelişimdeki en önemli kişi olarak varlığınızı koruduğunuzu unutmayın.

Konular :