BEDENSEL ZİHİNSEL VE RUHSAL GELİŞİM

2 Yaş Sendromundan Korkmayın

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.12.2012

2 Yaş Sendromundan Korkmayın

Çocuk, ilk defa 9-12 ayda yaşamayı denediği ve başaramayıp anneye daha şiddetli dönüşle sonuçlanan yalnız yaşama arzusu, 2 yaş sonlarına doğru daha çok güçlenmiş olarak tekrar döner. Üstelik bu ikinci deneme eskisindendaha da güçlüdür. Peki ama nedir bu 2 yaş sendromu? Ve zaman uzmandan yardım almalı? Uzman Pedagog Elif Koca Erol birçok ebeveyni telaşlandıran hatta kimi zaman korkutan 2 yaş sendromuna dair bakın neler söylüyor.

Gelişim Sürecini Etkileyen İki Önemli Unsur: Kalıtım ve Çevre

2 yaş sendromu denildiğinde birçok ebeveyn ürker. Bazı ebeveynler, çocuklarının 2 yaşında kontrolden çıkıp başka bir birey olacağı düşüncesine kapılır. Evet, çocuklarda bazı davranış ve duygusal değişmeler olabilse de, 2-4 yaş arası gerçekleşen bu durum, tam olarak başka bir birey olmaya ya da kontrolden çıkmayla sonuçlanmaz.

Çocuğun gelişim sürecini etkileyen iki önemli unsur kalıtım ve çevredir. Her ikisi de aileden karşılandığı için çocuğun, ebeveynlerinin genlerinin ve yetiştirme yöntemlerinin ötesinde olması imkan dahilinde değildir.

2 Yaş Sendromundan Korkmayın

Süresi Evebeyn Davranışlara Göre Belirleniyor

Esas olan, 2-4 yaş arasındaki çocukların kimliklerini geliştirme çalbasında olmasıdır. Hem kişilikleri, hem de cinsel kimlikleri gelişecektir. Bu dönem, girişim ve istekleri konusunda ısrarcılıkla başlayıp kızlarda annelerine benzemek için rujlarını, topuklu ayakkabılarını, çantaların ele geçirmeye, erkeklerde baba gibi giyinip davranmayla devam edecek olan aksilik, inatçılık, ısrarcılık konusunda ergenliğe benzeyen, en önemlisi, süresi ebeveyn davranışlara göre belirlenen bir süreçtir.

İnatlaşmalar Başladığında...

Dönemin en önemli özelliği çocuğun, istekleri ve girişimleri karşısındaki ısrarıdır. Eğer anneyle ilişkisi sağlıklı değilse, tuvalet alışkanlığı da bu döneme denk gelen çocuk, inatçı bir kişilik geliştirecektir. Örneğin, çocuk anneyle inatlaşacak, ondan isteneni kakasını vermek istemeyecek ve kabız olacaktır. Ya da yine istenilen davranışı karşılamayarak evin olmadık yerlerine tuvaletini yapacaktır. Bu dönemde tuvalet düzeni ile ilgili sorun yaşayan çocukların annesiyle ideal bir ilişki yürütemeyediği inatçılık, dönemin özelliğinden çok, ilişkinin aldığı şeklin bir sonucu olarak yorumlanmalıdır.

Ne Zaman Uzman Yardımı Alınmalı?

Aileler ilişkilerini yönetmekte zorlandıklarını düşünürlerse, uzman yardımı alabilirler. Ama unutmayın ki, müdahale çocuğa olduğundan daha çok sizin davranışlarınıza olacaktır.

Uzman yardımına, sorun çıktığı zaman müdahale için başvurulursa, pek çok sorun için de şansımıza hangilerinin çıkacağını beklemek zorunda kalırız.

Esas olan çocuk dünyaya getirme düşüncesiyle sahip olurken yardıma başlamaktır. En basit bir aleti alırken bile yanında kaç dilde birden kullanma kılavuzu verilmesine rağmen, çocuklarımızı kendi bilgi, beceri ve içgüdülerimizle, o anki psikolojik durumumuzun el verdiği şekilde yetiştirmek zorunda kalıyoruz.

Konular :