OYUN ZAMANI

"Kalbimin Sesini Dinle" Oyunu

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.04.2015

Kalbimin Sesini Dinle Oyunu

Kalp atışları, bebeğin anne karnından, tam güven ve koruma altındayken, ilk ve en uzun süre duyduğu sestir. Peki bunu oyuna çevirmeye ne dersiniz?

"Kalbimin Sesini Dinle" Oyunu

Uzmanlar bebeklerin en iyi tanıdığı ritmik sesin, anne karnındayken, sürekli dinledikleri annelerinin kalp atışları olduğunu söylüyor. Hatta kalp atış ritmindeki seslerin bebekleri rahatlattığı ve uysallaştırdığına dair bilimsel veriler dahi mevcut. Doğumu izleyen aylarda bebeğinize bu sesin benzerlerini dinletmek iyi bir etkinlik olabilir öyle değil mi. Peki ama nasıl?

İşte anne ve bebekler için “Akıllı Bebekler Akademisi” kitabından "Kalbimin Sesini Dinle" adlı,o eğlenceli oyun!

Buoyun için,plastik ağzıkapalı konserve kutuları veya plastik kapaklı cam kaseler kullanılabilir (hangisi kalp ritmine daha uygun ses çıkarıyorsa onu tercih edebilirsiniz.) Bir tahta veya metal kaşık sapıyla konserve kutusunun kapağı üzerine ritmik vuruşlar yapabilirsiniz.

Tıpkı Kalp Atışı Gibi...

Yavaş aralıklarla başlayan ritmik vuruşlar, gittikçe hızlanan bir tempoyla bitirebilir. Oyun öncesi bebeğinizi, sizi görebileceği ve duyabileceği şekilde yanınıza oturtun (gerekirse oturması için deste verin.) Daha sonra oyun hakkında ona bilgi verebilirsini.

“Bak şimdi seninle ‘kalbimin sesini dinle’ oynayacağız. Bu sesler sana tanıdık gelecek. Anne karnındayken duyduğun seslere benzer sesler... Haydi şimdi başlıyoruz:

Puk.... Puk!... Puk.... Puk.... Pukk...Puk!....

Vuruşlarınız Çok Sert ve Hızlı Olmamalı

Bir süre rutin vuruşlarla dinledikten sonra, tempoyu yavaş yavaş hızlandırın ve bu sırada bebeğinizin tepkisini izlemeye çalışın. Mutlaka ilgisini çecek ve onu heyecanlandırıcaktır. Eğer kendisi de vurmak isterse bırakın bunu denesin. Bebeğinizi uyutmak istediğinizde zaman zaman bu ritmik vuruşları kullanabilirsiniz. Uygun ses tonunu (çok sert ve hızlı olmayan vuruşlar) yakalarsanız, sakinleştirici etkisi görülebilir. Ancak her bebek için aynı ritm geçerli olmayabilir.

Bu Oyunun Beyin ile Bağlantısı Nedir?

Kalp atışları, bebeğin anne karnından, tam güven ve koruma altındayken, ilk ve en uzun süre duyduğu sestir. Bu nedenle, bu sesler ve çağrıştırdığı güven duygusu, duygusal belleğinde kayıtlıdır. Benzer sesleri yeniden duymak onun, annesiyle hala çok yakın bağlar içinde olduğu duygusunu pekiştirecektir. Belli tekrarlar içeren sesler, beynide özgün bağlantılar yapmanın yanı sıra, zihinsel dinginlik de sağlayabilir. Benzer şekilde, Orta Asya’da kullanılmakta olan Şaman davulu ve çıkardığı sesler belli bir süre sonra dinleyenleri trans haline geçirebilmektedir.


Konular :