BESLENME

Bebekler İçin Buğday ile Mama Nasıl Yapılır? Sütten Kesilen Bebekler İçin Mama Tarifleri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.08.2010 - Güncelleme : 08.08.2022

Ek gıda dönemi ve sütten kesilen bebekler için evde kolayca hazırlanabilecek, sağlıklı ve lezzetli buğday maması tariflerini sizler için araştırdık. Buğdayın besleyici değeri ve buğday verirken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgileri de bulacağınız haberimizde bebek maması hazırlamanın ne kadar kolay olduğunu keşfedeceksiniz. 

Buğday, bebek beslenmesine uygun bir katı gıdadır. Nişasta, enerji ve protein, B vitaminleri, diyet lifi ve fitokimyasallar gibi diğer temel besinlerin önde gelen kaynağıdır. Rafine buğday ürünleri yerine tam buğday unu ve ürünlerini tercih etmenizde fayda var.

Buğday, dengeli beslenmenin bir parçası olarak bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekler. Buğday glüten içerir ve glüten alerjileri sıkça görülür. Bu nedenle, birçok anne-baba alerjiyi önlemek için buğdayı bebek sekiz ila dokuz aylık olana kadar erteler.   

Bebek Maması Nişasta Lapası Nasıl Yapılır
Ek gıda döneminde bebek maması yapmak sandığınız kadar zahmetli bir iş değil. 

 Bebekler İçin Buğday ile Mama Nasıl Yapılır?

1. Bebeklere Buğday Vermenin Doğru Yaşı Nedir?

Diğer tek tahıllı bebek tahıllarını tüketme olasılığı yüksek olan bebeklere altı aylık civarında buğday verebilirsiniz. Ebeveynler, buğday alerjisi veya çölyak hastalıklarını önlemek için buğdayın verilmesini geciktirmek isteyebilirler.  

Bununla birlikte, çeşitli araştırma çalışmaları, alerjik gıdaları altı aylıktan sonraya ertelemenin alerjinin önlenmesini garanti etmediğini de gösteriyor. Ailenizde buğday alerjisi veya glüten intoleransı varsa, öncelikle çocuk doktorunuza başvurmanızda yarar var. 

Ek Gıda Döneminde Bebek Maması Nasıl Hazırlanır?

2. Tam Buğday Ununun Besin Değeri Nedir?

Tam buğday unu, tahılın üç bölümünün (mikrop, kepek ve endosperm) bozulmamış olduğu tam tahıllı bir üründür. Ayrıca rafine veya işlenmiş buğday unundan daha yüksek bir besin değerine sahiptir.

Besinler: Tam buğday diyet lifi , esansiyel amino asitler, mikro besinler ve fitokimyasallar açısından zengindir. Besin açısından zengin olması ve ayrıca yeterli karbonhidrat içermesi tam buğdayın tokluk değerini artırır.

Enerji: 100 gram buğday 332 kilokalori sağlar. Buğday gibi yüksek enerjili tahıllar, bebeklerin hızlı büyümeleri ve gelişmeleri için enerji sağlamaya yardımcı olabilir.

Sindirim Sağlığı: Tam buğday, selüloz ve hemiselüloz gibi diyet lifi açısından zengindir. Bu çözünmeyen lifler diyete hacim ekler ve bağırsak hareketlerini düzenler, bu da kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Bağırsak Sağlığı: Tam buğday, beta-glukan gibi çözünmeyen lifler ve asetat gibi kısa zincirli yağ asitleri  içerir. Bu bileşenlerin her ikisi de bağırsak mikrobiyotasını geliştirmeye yardımcı olan potansiyel prebiyotiklerdir.

Ağız Sağlığı: Buğday bazlı gıdalar,  çene ve diş etleri için iyi bir egzersiz olabilen çiğneme gerektiren kalın granüllere sahiptir . Ağız boşluğunun sağlıklı gelişimine yardımcı olabilir.

3. Bebeği Buğdayla Beslerken Nelere Dikkat Edilmeli? 

  • Bu önlemler, buğday tüketiminin olumsuz etkilerini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Kalitesinden emin olun, mümkünse organik buğday nişastası satın alın. 
  • Bebeğiniz pirinç ve yulaf gibi tek taneli katıları yemeye başladıktan sonra buğday nişastasıyla beslemeye başlayabilirsiniz.
  • Beslemeye başlarken, herhangi bir alerji veya intolerans belirtisini işaretlemek için üç ila beş günlük bir bekleme kuralına uyun. Herhangi bir olumsuz etki fark ederseniz, beslemeyi bırakın ve bir doktora danışın.
  • Başlangıçta, miktarı bir ila iki çay kaşığı kadar küçük tutun. Bebek rahatlayınca miktarı artırabilirsiniz.
  • Beyaz un veya rafine un kullanmaktan kaçının. Bunun yerine diyet lifi açısından zengin tam buğday ununu tercih edin. Yüksek lifli gıdaların başlangıçta sindirimi zor olabilir. Bu nedenle bebeğinize yeterince su içirin.
  • Bebeğinizin yanında buğday unu bırakmayın. Buğday unu, yanlışlıkla solunduğunda burun geçişini bozabilir ve doğrudan kan dolaşımına girebilir. Bağışıklık sistemini tetikleyerek alerjiye neden olabilir.
  • Bu önlemlere uyarken, bebeğinizin sütten keserken çeşitli buğday tariflerini beslenmesine ekleyebilirsiniz.

Evde Bebek Maması Hazırlamanın Püf Noktaları 

4. Bebeğinizin Beslenmesine Buğdayı Dahil Etmenin Yolları

  • Bebek sütten kesmeye başladığında, evde buğday nişastası ile hazırlanan mamaları verebilirsiniz.
  • Bebekler için buğday bazlı tahıllara anne sütü veya formül sütü de karıştırabilirsiniz. Ancak, paketin üzerinde verilen talimatları mutlaka okuyun.
  • Ek gıda dönemine, mercimek suyu veya sebze püresi ile karıştırılmış buğday lapası veya buğday püresi gibi basit tariflerle başlayabilirsiniz.

5. Evde Bebek Maması Yaparken Nişasta Lapası Nasıl Yapılır? 

Malzemeler:

150 ml su

150 gr günlük süt

1 çay kaşığı doğal buğday nişastası

2 çay kaşığı toz şeker

Bebek Maması Nişasta Lapası Nasıl Yapılır?

Yapılışı: 

1 çay kaşığı buğday nişastasını, 150 ml soğuk suda eritiniz, daha sonra çok kısık ateşte 20 dakika kadar karıştırarak pişiriniz.

Ateşten indikten sonra biberona koyunuz. 150 gram kadar süt ekleyiniz. (Önceleri lapayı ince delikli bir süzgeçten geçirmek gerekebilir.)

Bir yaşından sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.

 

Evde Bebek Maması Kırık Buğday Lapası Tarifi

Evinizde sağlıklı ve lezzetli bebek maması yapmak sandığınız kadar zor değil. 

Az Malzemeyle Bebek Maması Nasıl Yapılır? 

6. Kırık Buğday Lapası Tarifi (12 Aydan Büyük Bebeklere)

Bebeğiniz buğday lapası ile rahat ettiğinde, kırık buğday lapası ile beslemeyi deneyebilirsiniz.  

Bu tarif inek sütü içerdiğinden 12 aydan büyük bebekler için uygundur.

Malzemeler:  

2 yemek kaşığı kırık buğday

1 tatlı kaşığı kuru meyve tozu

1 yemek kaşığı pekmez

2 su bardağı su

1 su bardağı inek sütü 

Yapılışı:

  • İnek sütünü kaynatın ve bir kenarda bekletin. Bebeğinizde süt alerjisi veya laktoz intoleransı varsa sütü koymayabilirsiniz.
  • İki yemek kaşığı kırık buğdayı 3/4 su bardağı su ile düdüklü tencereye alın ve pişirin.
  • Bir tencereye üçte bir su bardağı su ekleyin ve üzerine meyve tozunu koyun. Meyve tozu iyice eriyene kadar karışımı kaynatın. Karışımı süzgeç yardımıyla süzün ve kenara alın.
  • Bir tava alın ve tavaya basınçlı pişmiş kırık buğday, kuru meyve tozu, kaynamış süt, yarım su bardağı su ve pekmezi dökün.
  • Tavayı orta ateşe koyun ve karışımı sürekli karıştırarak pişirin.
  • Sütün koyulaştığını görünce ateşi kısın ve kapağı kapalı olarak iki üç dakika pişirin.
  • Kırılmış buğday yumuşadığında ve yulaf lapası kıvamı alınca ateşi kapatın. Kıvamını bebeğinizin tercihine göre ayarlayabilirsiniz.
  • Ilıkken bebeğinize yedirebilirsiniz. 

 

Konular :

Ek Gıda Dönemi, Buğday Lapası, Nişasta Lapası, Bebek Maması