BESLENME

Bebeklerde Yemeklerden Sonra Görülebilen Rahatsızlıklar…

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.08.2010 - Güncelleme : 09.07.2022
Bebeklerde Yemeklerden Sonra Görülebilen Rahatsızlıklar

Mamanın ağızdan dışarı çıkarılması, kısma ve ishal, yemeklerden sonra bebeklerin karşı karşıya kaldıkları küçük ama can sıkıcı rahatsızlıklardır. Bu durum, özellikle memeden kesme sırasında küçüğün sindirim organları yine yiyecekler, yeni tatlarla karşılaştığından ve çalışma düzenleri değiştiğinden dolayı görülür.

Ağızdan çıkarma şu anlama gelir: Yemek yerken ya da yemeğini yiyip bitirirken hemen sonra, mideye henüz inmemiş, yani daha sindirilmemiş ya da midede çok kısa süre kaldığı için hemen hemen değişime uğramamış az miktardaki besinin geri çıkartılması demektir. Çok sık görülen bu rahatsızlık, genellik bebeğin açgözlülüğü ya da aşırı iştahlı oluşu nedeniyle mamayı acele yutmasından ileri gelir. Bunu önlemek için de anne, bebeğin kıtlıktan çıkmışcasına yemeğini çabuk çabuk yemesinden memnunluk duyacağına arada bir kısa molalar vermelidir.

Annelerin, ağızdan çıkarma ile gerçek bir kusma arasındaki farkı anlayabilmesi gerekir. Kusma belli bir süre midede kalmış olan yemeğin ağızdan geri atılması demektir; yemek yendikten bir hayli sonra görülür ve bol miktardadır. Yinelenmeyen tek bir kusma olayı karşısında annenin aşırı derecede telaşlanmasına gerek yoktur; bunu bebeğin çok hızlı yemek yemiş olmasına, ilk kez verilen yeni bir yemekten çok miktarda yemiş olmasına amansız gelen bir öksürük nöbetine ya da hafif bir sinirsel gerilime bağlamak mümkündür. Yok, kısmak bir defalık olmayıp da daha sonra sık sık yineleniyor ayrıca kakası sulu geliyorsa, vakit kaybetmeden bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır. Çünkü bebek bulaşıcı bir hastalığa yakalanmış olabilir ya da bir ishal başlangıcı söz konusu olabilir.

Bebeğin bazen yeni yemekler yedikten sonra durup dururken ve üst üste sulu kaka yaptığı görülebilir. Kakası köpüklü, sümükle ya da kanla karışıktır ve kötü kokar. Bu olay mikrobik bir hastalığın başlangıcı olabilir. Ayrıca yiyecekten zehirlenme, şiddetli bir heyecan, soğuk algınlığı gibi etkenlere de bağlı olabilir. Bu durumda da rahatsızlık sürüp gidecek olursa bir doktora başvurulmalıdır. Bazen biraz sulandırılmış çay ya da ıhlamur, haşlanmış havuç suyu, pirinç lapası gibi şeyler verilerek bağırsakların yeniden alışagelen çalışma düzenine girmesi sağlanabilir.

Konular :