BESLENME

Bebeğinizi 2 Yaşına Gelmeden Biberondan Uzaklaştırın

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.03.2015

Süt Dişleri Neden Çürür

Süt Dişi Çürüğüne Engel Olmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Süt dişlerindeki çürükler dişte iltihaba neden olarak ağrı ve huzursuzluğa neden olur. Aynı zamanda altta gelişmekte olan kalıcı dişlere de zarar verebilir. Süt dişlerindeki çürükler ve kayıplar gelişmekte olan bebeğin konuşmasını olumsuz etkileyebilir. Çürüklerin oluşturacağı kötü görüntü de çocuğu negatif etkileyebilir. Aynı zamanda sıkıntılı bir tedavi sürecini gerektirir. Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması oldukça önemlidir. Diş hekimleri bebeklerde sıkça görülen biberon çürüğüne karşı alınacak en önemli önlemleri sıraladı:

Biberon Çürükleri Hafife Alınmamalı

Süt dişleri bebeklerde ortalama altıncı aydan itibaren çıkmaya başlar ve yaklaşık üç yaşında yirmiye tamamlanır. Süt dişlerinin beslenmede, konuşmada ve arkadan gelecek olan kalıcı dişlerin çıkmasına rehberlik etmede önemli görevleri vardır. Bu nedenle kalıcı dişlerin çıkmasına kadar geçen sürede sağlıklı kalmaları önemlidir.

Gece Beslenen Bebeklerde Diş Temizliğine Özen Gösterilmeli

Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni de biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir.

Süt Dişi Tedavisi Zor Sancılı Bir Süreçtir

Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişler de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir.

Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü (1 yaşından sonra) doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce yada uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

Süte Katılan Şeker, Pekmez, Bal Çürük Oluşumunu Hızlandırır

Biberonla uykuya dalma alışkanlığı olan bebeklerde uzun süre dişlerin sütle teması sonucu bakteri üremesine ve asit oluşumuna uygun ortam sağlanmakta ve diş çürükleri oluşmaktadır. Bazen süte şeker, pekmez, bal gibi tatllandırıcıların eklenmesi gibi alışkanlıklar da çürük oluşumunu hızlandırabilir.


Bebeklerde Diş Bakımı Önemlidir

Bebeklerde dişlerim bakımı ilk dişlerin çıkmaya başladığı altıncı aydan itibaren baslamalıdır. Dişler her gün temiz bir bezle silinerek, üzerinde bakterilerin birikmesi ve çürük oluşumu önlenmelidir. Biberon çürüğü olarak da bilinen süt dişlerindeki çürükler genellikle yanlış beslenme özellikleri veya diş temizliğine dikkat edilmemesi sonucu oluşur.

Bebeğinizin Uykuya Dalma Alışkanlığını Değiştirin


Biberonla uykuya dalma alışkanlığı olan bebeklerde uzun süre dişlerin sütle teması sonucu bakteri üremesine ve asit oluşumuna uygun ortam sağlanmakta ve diş çürükleri oluşmaktadır. Bazen süte seker, pekmez, bal gibi tatlandırıcıların eklenmesi gibi alışkanlıklar da çürük oluşumunu hızlandırabilir. Yine emziğe bal, pekmez, şeker sürülmesi de diş çürüklerine neden olabilir. Çocuğu bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir.

Süt Dişi Çürüğüne Engel Olmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Biberondaki süte mümkün olduğunca şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.

  2. Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin. Bebeğin ağzında şekerli sıvılar bulunan biberonla uykuya dalmasını engelleyin. Beslendikten sonra uyutmaya çalışın.

  3. Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin. Her beslenmeden sonra dişlerini temiz bir bez ya da yumuşak kıllı bir diş fırçası ile temizleyin. Eğer temizleyemiyorsanız biberon içerisine su koyarak ağzını çalkalamasını sağlayın.

  4. Bebeğinizi 2 yaşına gelmeden biberondan uzaklaştırmaya çalışın.

  5. İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin.

  6. İlk dişleri çıkar çıkmaz düzenli olarak kontrole götürün.

  7. 1 yaşından itibaren yumusak bir fırça yardımıyla suyla fırçalanmalıdır. 2-3 yasindan itibaren mercimek büyüklüğünde diş macunu kullanılarak dişler fırçalanmalıdır.

Çürük oluştuysa mutlaka bir çocuk diş hekimi uzmanı tarafından tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen bir çürük, diğer dişler için hatta çocuğun genel sağlığı için tehlike oluşturur.

Konular :