BESLENME

"Bebeğime Pütürlü Gıdaları Nasıl Yedirebilirim?"

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.12.2012

Bebeğime Pütürlü Gıdaları Nasıl Yedirebilirim

Çocuklar her konuda olduğu gibi yemek değişikliğinde de sabrınıza ihtiyaç duyar. Bu nedenle pütürlü gıdaları verirken sabırlı olun.

Ek Gıdaya Alıştırma Döneminde Nelere Dikkat Etmeli?

Bebeğinizin öncelikle yarı katı gıdalara geçmesi, sonra da küçük parçalar halinde katı gıdalarla tanıştırılması gerekli. Tüm bu tanıştırma işlemleri önceleri çay kaşığı ile yapılmalı, çocuğun ağzını kapatması ya da yemeği diliyle itmesi halinde, o pütürlü gıdayı 3-4 gün vermekten vazgeçmelidir. Ama o gıdayı tamamen çocuğun beslenmesinden çıkarmak doğru değildir. Çünkü çocuklar başlarda yemedikleri gıdaları zamanla sevip kolayca yemeye başlabilir.

Bebeğinizin Katı Gıdaları Yemesine Yardımcı Olabilecek Temel Prensipler

Yeni alacağı gıdaları açken vermelisiniz. Bazen hafif tattırmanızda gerekli olabilir. Eğer bu besinden hoşlanmadıyla acıktığında küçük miktarlarda beslenmesine ekleyebilirsiniz.

Çay kaşıkları içinde vereceğiniz yarı katı gıdaları çocuğun emmesini sağlamak ilk adımlardan biridir. Ağzındaki sertlikten hoşlanan çocuk ağzındaki gıdayı bitirdikten sonra ağzını açıp yenisini isteyecektir. Bu şekilde gıdaları tanıtma işlemi başarıldıktan sonra kaşıkla verilen miktar her geçen gün artırılmalı, sonrasında ise kıvam koyulaştırılmalı, katı gıdalar su ve süt ile hiç karıştırılmadan verilmelidir.

Çocuğun kaşığı reddetmesi halinde az miktarda katı gıdanın parmak ucuyla çocuğun ağzına verilmesi, dilinin üstüne konması sağlanmalıdır.

Bebeğime Pütürlü Gıdaları Nasıl Yedirebilirim

Çocuğa zararı olmayacak büyüklükteki katı gıdaların, çocuğun eline verilerek o gıdaları tatmasının, ısırmasının sağlanması katı gıdalara geçişte büyük kolaylık sağlar.

Tüm bu temel prensiplere uymanız halinde, sabrınızın karşılığını alacak; taze ve hijyenik olarak hazırladığınız her türlü besini bebeğiniz artık tüketmeye başlayacaktır.

Bebekler Neden Pütürlü Gıdayı Yemez?

Katı gıdalara geçişteki zorluk, yemeğin zorla yedirilmesine verilen tepkiye bağlı olabilir. Ve yumuşak gıdaları aldığı altınca aydan itibaren yavaş yavaş pütürlü gıdaların yemeklerine katılmaması nedeniyle olabilir. Fizyolojik olara bu gıdaları yutmasına engel bir yaşta değilse (bir yaşından büyükse) bebeğinizin, psikolojik ve nörülojik var olan bir rahatsızlığına da bağlı olabilir bu durum. Tüm bu muhtemel durumları incelemek en doğrusu olacaktır.

Tüm bu prensipleri uygulamanıza rağmen eğer hala katı gıdaları tüketmekte zorluk çekmeye devam ediyorsa, bebeğinizle birlikte çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda uzman bir doktora başvurmalısınız.

Konular :