ANNE SÜTÜ

Emzirirken Bunlara Dikkat Edin!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.01.2012

Emzirirken Bunlara Dikkat Edin

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, sağlıklı her annenin bebeği için yeterli miktarda süt üretebileceğini belirtiyor. Annenin bebeğini emzirmesi ile anne-bebek ilişkisi güçlenir, annenin bebeğini benimsemesiyle bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır. Bebeğini ilk kez emzirecek annelerin heyecanlanması normal bir davranıştır. Ama bu konuda belirli noktalara dikkat edildiği takdirde işin üstesinden gelmek hiç de zor değildir.

Bebeğinizi emzirirken ona doğanın sunduğu en iyi besini veriyorsunuz. Bu nedenle, ilk günlerde bazı zorluklar yaşasanız bile pes etmeyin. Sonuçta emzirebilmek ve yaşamın ilk ayları boyunca saf anne sütü verebilmek sizin bunu yapma arzu ve inancınıza bağlıdır. "Ben bunu yapacağım" dediğinizde işin yüzde 90'ı çözülür.

•Emzirirken, anne kendin rahat hissettiği bir pozisyon almalı, sırtına ve kollarının altına destek koymalıdır (bu bir yastık veya emzirme yastığı olabilir)

•Emzirme için kıyafeti uygun olmalıdır.

•Bebeğin altının temiz olmasına dikkat edilmelidir.

•Anne bebeğini emzirmek için, kucağına aldığında, bebeğin vücudu anneye yakın, paralel, hatta karın karına ve çenesi memeye gömülü olmalıdır. Anne elin başparmağını memenin üstünde, diğer parmaklarını ise memenin alt kısmına yerleştirerek eliyle memeyi kavramalıdır. Memesini çok fazla sıkmadan, bebek ağzını kocaman açtığı bir anda memenin kahverengi kısmını ağzına vermelidir.

•Eğer bebek ağzını şapırdatarak emiyorsa emzirmeyi sonlandırarak bebek tekrar memeye yerleştirilmelidir.

•Anne günde 2-3 litre sıvı almalıdır.

•Stres ve yorgunluktan uzak durmalıdır.

•Bebeğini, o her istediğinde emzirmeli, saate endeksli olmamalıdır. Hatta ilk aylarda, gece bile uyanarak bebeğini emzirmelidir.

•Anne ağır sporlardan ve diyetlerden uzak durmalıdır. Anneler emzirme dönemlerinde her ay yaklaşık 500 gram kaybederler.

•Eğer emzirme sonrasında memelerinde dolgunluk ve sertlik hissederse, mutlaka memelerini elle ya da pompa yardımıyla sağarak boşaltmalıdır. Sütün devamı ve annenin ateşinin olmaması için bu önemlidir.

•Emzirme sonrasında mutlaka bebeğinizin gazını çıkarmalısınız.

Bazı durumlarda gaz çıkarma işlemi emzirme sırasında da yapılmalıdır. Bebeğin gazını çıkarmanın en kolay yolu onun midesinin omzunuza gelecek şekilde kendinize yaslamak ve sırtını hafifçe sıvazlamaktır.

•Bebek gaz çıkarma sırasında emdiği sütün bir kısmını çıkartabilir. Gaz sancıları bebeklerin ilk aylarda gelişmemiş sindirim sistemi nedeniyle karşılaştıkları bir sorundur.

Gaz sancılarını gidermek ve bebeğinizin gazını daha rahat çıkarmasını sağlamak için bebekler için özel olarak üretilmiş doğal bitki (rezene veya papatya) çaylarını kullanabilirsiniz. Ekstre oranları bebeklerin sindirim sistemine göre ayarlanan rezene ve papatya çayları beslenme aralarında veya beslenme sonrasında bebeğe istenilen sıklık ve miktarda verilebilir. Bu tip bebek çayları, bebeklerin gazını kolay çıkarmasını ve daha rahat uyumalarını sağlarlar.

•Göğüslerin yara olmasını engellemek ve iltihaplardan korunmak için göğüs ve göğüs uçlarının bakımına özen göstermelisiniz. Emzirmeden sonra göğüslerinizi ılık suyla temizleyin ve meme ucu kuruduktan sonra birkaç damla süt boşaltıp göğüs ucunuza hafifçe yayın. Bebeğin memeye iyi yerleşmediği durumlarda meme başında hafif çatlaklar oluşabilir. Bu durumda meme başlarına bitkisel yağ sürebilirsiniz.

•Memede oluşabilecek mastit ve mantar enfeksiyonu gibi durumlar vakit geçirmeksizin tedavi edilmeli, emzirmeye ara verilmesi önlenmelidir. Hastane kaynaklı patojenlerin oluşturduğu mastitler dışında emzirmenin devam etmesi gereklidir. Emzirmenin bebeğe bir zararı olmadığı gibi oluşacak bir meme absesinin de önüne geçebilir.

•Meme absesi oluşmuşsa, absenin olduğu taraftan emzirme yapılmamalı, sağlam memeden emzirmeye devam edilmelidir.

•Memenin ve meme başının büyüklüğü emzirmeyi etkilemez. Meme büyüklüğünü belirleyen salgı bezleri değil, yağ dokusu miktarıdır. Bu nedenle meme büyüklüğü ne olursa olsun tüm anneler yeterli süt üretebilirler. Emzirme pozisyonu uygun olan bir bebek meme başı küçük de olsa meme başını uzatarak etkili bir şekilde emebilmektedir.

•Meme başının düz ya da çökük olması sorun yaratabilir. Meme başları çökük olan anneler son üç aydan başlayarak günde birkaç kez meme başı masajı yapmalıdırlar. bebeğin emdikçe çökük olan meme başını çıkartacağı da unutulmamalıdır. Emzirme öncesi ve sonrasında memelerin temizlenmesi ya da yıkanmasına gerek yoktur.

•Bu işlemler meme başı ve aerolanın tahriş olmasına neden olabilir. Aeroladaki Montgomery tüberküllerinden salgılanan yağlı, kokulu, antibakteriyel madde memeyi doğal olarak korur. Emziren anneler ellerini her emzirmeden önce bol su ve sabun ile yıkamalıdırlar.

Konular :