ANNE SÜTÜ

Emziren Annelerin Aklına Takılan 5 Sorusu

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 15.12.2015

Emziren Annelerin Aklına Takılan 5 Sorusu

Bebeklerini emziren annelerin idealformlarına daha kısa sürede kavuştuklarına dikkat çeken uzmanlar,emziren anneleri eski vücut ağırlıklarına dönmek için hemen acele etmemeleri konusunda uyardı.

İşte emziren annelerin en sık aklına takılan 5 soru ve yanıtı.

1) Emziren anne ne zaman kilo vermeye başlamalı?

Lohusalar ilk 4 ay zayıflama diyeti uygulamamalıdır. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat etmelidirler. Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için hemen acele etmemelidirler. Bu süre 6 ay ya da daha uzun sürebilir. Gebelik sırasında önerilenden daha fazla kilo alınmışsa, her ay iki kilo kaybetmek normaldir. Ayda 2 kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir.

2) Bebeği emzirirken nelere dikkat edilmeli?

Başarılı bir emzirme için bebek rahat olmalı, yorgun olmamalıdır. Burun delikleri temiz olmalı, rahat soluk alması sağlanmalıdır. Emzirme sürecinde bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması emzirmenin iyi gittiğinin bir işaretidir.

Anne dinlenmiş ve rahat olmalıdır; uzun üsre oturmaktan yorulan annelere yatar şekilde emzirme pozisyonu öğretilmelidir.

Bebeğin emme refleksi için bebeğin ağzına birkaç damla süt sıkılarak tadını alması ve emmeye başlaması beklenmelidir.

3) Bebeğin emerken doyduğu nasıl anlaşılır?

Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir; doygunluğa ulaşması, yani olgun sütü emmesi beklenmelidir.

4) Emziren anne ne yiyip ne içmelidir?

Vitamin bakımından zengin sebze ve meyveler diyette her öğün olmalıdır. Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagiller yenilmelidir. Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekler; portakal, mandalina, domates, maydanoz, roka, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.

Emziren Annelerin Aklına Takılan 5 Sorusu

Pekmez kan yapıcıdır. Şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden biridir.

D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emzikli anne güneşlenmeye özen göstermelidir.

Çay içerken içine 1-2 damla limon suyu eklenmelidir. Emzirme döneminde ıhlamur, nane, papatya, kuşburngu gibi bitki çayları tercih edilebilir.

5) Yemek hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

Sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Sirkeli suda 15-20 dakika bekletilebilir. Daha sonra bol suyla durulanabilir.

Yemeklerde mutlaka kaya tuzu kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınmayan iyot, ancak kaya tuzunun kullanılmsı ile anne sütünden bebeğe geçer.

Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir.

Kuru fasulye, nohutk ve barbunya gibi kuru baklagiler iyice yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve haşlama suları dökülmemelidir. Bu suları çorbalarınızda diğer sulu yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmelidir.

Yiyecekleri hazırlarken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir.

Eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Unutmayın!

Emzirme döneminde sigara içilmemeli ve alkol kullanılmamalıdır.

Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Konular :