ANNE SÜTÜ

“Bebeğim Doymuş mudur?”

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.04.2013

Bebeğim Doymuş mudur

Anne sütü nasıl oluşur? Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Bebeğimi ne sıklıkla emzirmeliyim? Emziren anne nasıl beslenmeli? Emzirmenin anneye faydaları nelerdir? Neden bebeğim sık sık ağlıyor? İşte birçok anne adayınınve yeni annenin merak ettiği bu soruların yanıtları.

Anne Sütü Nasıl Oluşur?

Doğumdan sonraki ilk günlerde memelerden kolostrum denen bol proteinli, hastalık etkenlerine karşı koruyucu “ilk süt” salgılanır. Dördüncü gün, normal süt üretimi başlar ve aylarca devam eder.

Bebeğinizi İsteği Her An Emzirin ki Sütünüz Bollaşsın

Anne sütü ile beslenmede önemli nokta bebeğin her istediği anda emzirilmesidir. İlk günlerde bu, iki-üç saat aralıklarla olabilir.

Anne sütü yapımı, bir anlamda, “arz-talep” kurallarına göre gerçekleşir. Bebek ne kadar emerse sütünüz o kadar bollaşır. Anne sütü ile birlikte, beslenmesine destek olmak üzere mama da alan bebekler mama ile doyar ve meme emmeye fazla meraklı olmazlar. Bu nedenle memeler, süt yapımı için gerekli uyarıyı alamaz ve süt üretimi düşer.

Bebeği emzirirken ne kadar süt aldığını göremezsiniz. Yeterli beslenip beslenmediği endişesini hemen hemen her anneduyar.Bu, aslında çok doğaldır. Bebeğiniz her ağladığında onu memeye tutuyorsanız, kilo alışı normal iseyeterli süt alıyor demektir. Bebekler ilk günlerde biraz ağırlık kaybeder. Bebeğinizin doğum kilosuna yeniden dönmesi üç-dört hafta kadar bir zaman alabilir.

Her Memeden 10-15 Dakika Emzirin

Anne sütü hep aynı yapıda değildir. Her emzirmenin başlarında daha akıcı, susatıcı özellikleri olan bir süt gelir. Sonlara doğru, kalorisi daha yüksek ve daha doyurucu olur. Bu nedenle bebeğin, her defasında aynı memede en az 10-15 dakika tutulması yararlıdır. Yoksa kısa sürede yeniden acıkır.

"Bebeğimi Ne Sıklıkta Emzirmeliyim?"

Yeni doğan birçok bebek yaklaşık 2-3 saatte bir olmak üzere günde 8-12 kez beslenir. Doğumdan 6-8 hafta sonra, beslenme saatlerinin arası açılmaya başlayacaktır. Gelişme aşamalarında, bebeğiniz her beslenmede daha fazla süt emecek ve daha sık beslenmek isteyecektir. Bebeğin artan süt içmek isteğine bağlı olarak vücudunuz bunu karşılayabilecektir. Bebeğiniz daha fazla emerse, göğsünüzde daha fazla süt üretilecektir.

Sütünüzün Çoğalması İçin Nasıl Beslenmelisiniz?

Sütünüzün çoğalması için yapacağınız tek şey iyi beslenmektir. Bol proteinli besinler alın, içebildiğiniz kadar su ve meyve suyu için. Bol bol dinlenmeyi de göz ardı etmeyin. Geri kalanını bebeğinizin doğal iştahı halledecektir.

Süt üretimi için oldukça fazla enerjiye gereksiniminiz olacağı için emzirme döneminde rejim yapmanız hiç doğru değildir. İştahınız doğrultusunda beslenin, ancak kalorinizi “boş” karbonhidratlardan değil, vitaminlar açısından zengin olan besinlerden sağlayın.

Bebeğim Doymuş mudur

Emzirmenin Anneye Faydaları Nelerdir?

Bebeği memeden kesmenizden sonra memelerinizin biraz küçüldüğünü fark edebilirsiniz. Çünkü emzirme döneminde memedeki yağ dokusunun bir bölümü süt bezlerine dönüşür. Emziren annelerin eski formlarına daha çabuk kavuşurlar. Çünkü açığa çıkan hormonlar rahmin normale dönmesini çabuklaştırır. Vücuda depolanan yağlar ise süt yapımında kullanılır. Belinizin kısa zamanda da inceldiğini görürsünüz.

Emziren Anne Nelere Dikkat Etmeli?

Yediğiniz içtiğiniz her şey sütünüze geçer. Ne amaçla olursa olsun, size reçete verecek her doktora bebek emzirdiğinizi söylemeyi unutmayın.

Alkol ve kafein gibi uyarıcılardan da uzak durmanız gerekir. Bebeğinizin uykusuzluğunun nedeni içtiğiniz çay ve kahvenini içindeki kafein olabilir. Bebeğini iyi uyuyamıyorsa bir-iki hafta boyunca hiç kahve ve çay içmeyip gelişmeleri gözleyin.

Ne Zaman Doktoru Aramalı?

Bebeğinizi en iyi siz tanırsınız. Doğru olmayan bir şey olduğunu hissederseniz, bebeğinizin doktorunu arayın.

Kilo almıyorsa, bezini 6-8 defadan daha az ıslatıyorsa ve düzenli kaka yapmıyorsa, beslenmeden sonra sürekli olarak mızmızlık yapıyorsa, bebeğiniz hep uykulu görünüyorsa, emmek istemiyorsa.

Her bebeğin tek ve kendine özgü davranışları olduğunu unutmayın. Bebeğinizin beslenme şekli hakkında endişelenebilirsiniz. Ancak, bebeğiniz normal olarak büyüyüp gelişince onun gerekli besini aldığını göreceksiniz.

Konular :