İLİŞKİLER

Neden "Hayır" Diyemeyiz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.11.2011

İlişkide Hayır Diyememek

Neden "hayır" diyemeyiz; aslında nedeni apaçık ortada!

Hep sanırız ki, her şeye “evet” dersek, etrafımız bizi onaylayacak, beğenecek; bir şeye itiraz ettiğimizde ise dışlanacak ve önemsenmeyeceğiz. Bu arada sevdiğimiz, değer verdiğimiz insanları kırmamak, gücendirmemek endişesiyle de ağzımızdan “evet” “peki” sözcükleri çıkıverir.

Yazar Ayşe Bilge Dilceli ve Serra Akkaya “İletişimin Sırları Konuşa Konuşa” adlı kitabında neden yeri geldiğinde hayır dememiz gerektiğini şöyle anlatıyor:

Sürekli Başkalarının İsteklerine Boyun Eğen Bir İnsan Olmayın

Aslında onaylanmak, beğenilmek bütün insanların en önemli ihtiyacıdır ve böylesi bir ihtiyaç duymaktan daha doğal bir şey olmaz. “Evet” yaklaşımı bizi başkalarıyla işbirliği yapmaya, dayanışma gösterme yöneltir bu çok güzel bir şeydir. Ne var ki, bazen bu “evet”lerin dengesi kaçar, kendimiz saygımız yıpranır, kendi kendimizi yer hale geliriz. Sonuçta, tam tersi bir etki oluşur: Onaylanmayı beklerken, dikkate alınmamaya; saygı beklerken, buyrukları yerine getirmeye; gücendirmeyelim derken, doğru olarak gördüğümüz bir ilkeden uzaklaşmaya başlarız.

“Hayır” Deme Taktikleri

Bazı kişiler taleplerinin geri çevrilmesini ya da söylediklerinin kabul edilmemesini kendilerine yönelik bir saldırı ya da hareket gibi algılarlar.

Bazen “hayır” demek işten atılmayı, eşinizden ayrılmayı veya çok sevdiğiniz bir dostunuzla bir daha görüşmemeyi de getirebilir. Bu nedenle, hem kendi hak ve ihtiyaçlarınızı hem de karşımızdakinin hak ve ihtiyaçlarını dikkate alarak hayır diyebilmek, iletişim ustalığının göstergesi sayılabilir.

“Peki öyleyse ne zaman “hayır” ne zaman “evet” demeliyim?”

Bu kararı terazinin kefelerine bakarak verebiliriz.

Örneğin, birisi sizden bir şey talep ediyor; yapıp yapmama konusunda kararsızsınız. Hemen terazinin kefelerini gözden geçirin. Eğer terazinin kefesi sizden yana ağır basıyorsa, son dönemlerde hep kendi ihtiyaçlarınızı öne almışsanız, karşınızdaki insanın isteğine olumlu cevap vermenin zamanı gelmiştir. Ama terazinin kefesi öteki kişiden yana ağır basıyorsa, son zamanlarda hep karşınızdakinin isteklerini yerine getirmiş ve kendi ihtiyaçlarınınız ihmal etmişseniz “hayır” demeniz bencillik değil, akıllılık olur.

Kendi İlkelerinize ve Yaşam Felsefenize Ters Düşen Hiçbir Şeye "Evet" Demeyin!

İlkelerimiz, yaşam felsefemiz ve değerlerimiz de “evet” ve “hayır”larımızla belirleyici bir yer tutar. Örneğin en sevdiğiniz arkadaşınız size birlikte hırsızlık yapmayı teklif ediyor. Son zamanlarda onun isteklerini çok sık geri çevirmişsiniz ve terazinin kefesi sizden yana ağır basıyor. Bu durumda “evet” mi diyeceksiniz?

"Hayır" diyebilmek işte böylesi durumlar açısından çok önemlidir. Ailede her insanın, her ailenin bir değerler sistemi, bir yaşam felsefesi vardır ve olmalıdır. Evet veya hayır demede bu ilkeler, değerler ve anlayışlar bize rehberlik eder.

Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren bu ilke, değer ve anlayışlara göre “evet” ya da “hayır” demiş ve onlara bunlar temelinde “hayır” demeyi öğretebilmişsek, en delişmen oldukları buluğ çağında bile dışarıdan gelen kötülük çağrılarına karşı kendilerini koruyabilirler. Alkol, uyuşturucu kullanma veya cinsel istismar gibi konularda genç kız ve delikanlıların “hayır” diyemedikleri için kötü durumlara düştüklerini biliyoruz.

Sürekli başkalarının isteklerine boyun eğen bir insan, bir de bakar ki kendi hayatı cehenneme dönmüş. Böyle bir insanın başkalarını dinleyecek, karşısındakine empati gösterecek, duyguların “ben” diliyle ifade edecek hali kalır mı? Kısacası, böyle bir kişi sağlıklı ve etkin bir iletişim kuramaz.

Unutmamanız gereken en önemli nokta şudur: Her “hayır” bir başka şeye “evet” demektir! “Hayır” diyebilmek, kendi hayatınızın iplerini elimize almak demektir.

Konular :