İLİŞKİLER

Ayrılığı Kabul Edemeyen 'Stalker’lara Kötü Haber!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.07.2017

Ayrılığı Kabul Edemeyen Stalkerlara Kötü Haber

Uzmanlar, sosyal medyada sık kullanılan “gizli takipçilik” diğer adıyla “stalklamak” kavramının; sona eren ilişkilerde yas dönemini uzattığına, bunun da beraberinde başka önemli sorunlara yol açtığını söyledi.

Ayrılığı Kabul Edemeyen 'Stalker’lara Kötü Haber!

Teknolojinin ilişkileri büyük bir değişime uğrattığı kesin. Bu değişimlerden biri de ilgilendiğimiz kişiyi sürekli takip edebilme imkanının olması. Ancak bunun birçok zararı var. 'Stalker'lık denilen bu durumun psikolojik zararlarını Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniğinden Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol anlattı.

Ayrılığı Kabul Edemeyen Stalkerlara Kötü Haber

Ayrılığı Kabul Edemeyen ‘Stalker’lara Kötü Haber!

Aman Dikkat! Depresif Duygular Yerini Daha Şiddetli Depresyona Bırakabilir

Teknolojiyle beraber hayatımıza giren “stalker” diğer adıyla gizli takipçilik, özellikle yeni biten ilişkilerde yas dönemini uzatıyor. Her ayrılığın ardından yaşanması gereken yas sürecinin tamamlanamadığına dikkat çeken uzmanlar, “Kişi yeni bir ilişki için adım atamıyor, diğerine olan öfke artarak devam ediyor, yas sürecinde yaşanması beklenen depresif duygular yerini daha şiddetli depresyona bırakıyor” uyarısında bulundu.

Stalklamak Ne Demek?

Günümüzde artık sosyal medyanın yaşamın merkezinde olmasıyla yeni sendromlar ve yeni terimlerin ortaya çıkmasına neden olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bunlardan en önemlisi “stalklamak” denilen ve sürekli biçimde birini ya da birilerinin ne yaptığını bazen “gizlice” takip etmeyi ifade eden terim.

Ayrılığı Kabul Edemeyen Stalkerlara Kötü Haber

Ayrılığı Kabul Edemeyen ‘Stalker’lara Kötü Haber!

Kişi Stalklayarak Bir Zaman Sonra Kendi Değerini Sorgulamaya Başlıyor

Stalklamak daha çok merak edilen bir kişinin yaşamının her detayını öğrenmek için de kullanılıyor. Hal böyle olunca genellikle en çok karşılaştığımız durum özellikle biten ilişkinin kişinin zihninde belki de obsesif biçimde devam etmesi. Kişi, diğerini stalklayarak ve onun her adımından haberdar olarak hem kendi değerini sorgulamaya başlıyor hem de ayrılık zihinsel olarak sonlanamıyor.

Uzun Süre Ayrılık Acısı Yaşayanlar, Yeni Bir İlişkiye Başlamayı Geciktiriyor

Yas sürecinin sağlıklı olarak yaşanmalı. Klinik deneyimlerden yola çıkarak söylenebilir ki ayrılık kişi için fiziksel olsa da ruhsal olarak sağlanamıyor ve her ayrılığın ardından yaşanması gereken sağlıklı bir süreç olan yas tamamlanamıyor.

Ayrılığı Kabul Edemeyen Stalkerlara Kötü Haber

Ayrılığı Kabul Edemeyen ‘Stalker’lara Kötü Haber!

Eski Sevgiliyi Stalklamak Öfkeye Neden Oluyor

Bu yas süreci tamamlanamadığında ise kişi yeni bir ilişki için adım atamıyor, diğerine olan öfke artarak devam ediyor, yas sürecinde yaşanması beklenen depresif duygular yerini daha şiddetli depresyona bırakıyor, bu davranış kompulsif (yapılmadığında huzursuzluk veren tekrarlı davranışlar) bir tekrar haline geliyor.

“Bundan kurtulmak için öncelikle ayrılığı kabul edin"

Ne olursa olsun karşı tarafın sosyal medya hesaplarını takibi bırakın gerekiyorsa engelleyin. Unutmayın ki ayrılmış olmak sizin değersiz/yetersiz olmanızla ilgili değil, ilişkinin bitmesiyle ilgili” dedi.

Bu Sorunun Üstesinden Tek Başına Gelemiyorsanız Yardım Alın

Ayrılığın ardından gelen depresif duyguların bir seviyeye kadar normaldir. Ancak bu yaşamınızı çok zorluyor, yapmanız gerekenleri yapamıyorsanız, uyku, iştah, mesleki işlevselliğinizde bozulma varsa psikiyatrik destek almanız gerekir. Bunun için geç kalmayın.

Konular :