EVLİLİK HAYATI

"Evlilik Test Edilmez ve Her Tartışmada “Boşanalım” Denilmez…" İşte, Evlilikte En Yaygın Olan 12 İletişim Bozukluğu

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 16.12.2011 - Güncelleme : 07.02.2023

Aile ve evlilik üzerine yazdığı kitaplarla çiftlere evliliğe dair birçok önemli konuda bilgiler veren Prof. Dr. Nevzat Tarhan şaka yoluyla dahi olsa ‘boşanalım’ sözünün kendini gerçekleştiren bir kehanet kuralı olduğunu anlatıyor ve çiftlere bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor.  

İşte, evlilikte en yaygın yaşanan 12 iletişim bozukluğu.

Evlilik Test Edilmez ve Her Tartışmada Boşanalım Denilmez

 

Eşinizle İletişiminiz Nasıl Gidiyorsa, Evliliğiniz de Öyle Devam Eder

1. Evliliklerdeki En Önemli İletişim Hataları

1.1."Her Tartışma Sonunda Evliliği Bitirme Tehdidinde Bulunmak Kumar Oynamaktır" 

Eşlerin yaptığı en önemli iletişim hatalarından biri tartışmaları ve sorunları evlilik testlerine dönüştürmeleridir. Evlilikteki her çatışmayı tartışmaya dökerek evliliği bitirme tehdidinde bulunmak ciddi şekilde kumar oynamaktır. 

Tartışma Esnasında Söylediğiniz Sözlere Çok Dikkat Edin 

Tartışmalarda taraflar dürtüleriyle hareket eder ve birbirlerinin sadakatini test etmek için boşanmayı gündeme getirirler. Tartışma esnasında taraflardan birini, “Ben gidiyorum, evi terk ediyorum” ya da “ O zaman ayrılalım” şeklinde bir tavra bürünmesi genelde onun gerçek niyetini temsil etmez. Bu sadece karşı tarafa, “Ayağını denk al” ya da “Beni kaybedebilirsin” mesajını vermektir. 

1.2. Kendini Gerçekleştiren Kehanet Kuralı Gelir Kapınızı Çalar Dikkatli Olun!

Tartışmalarda sürekli bu tarz bir yaklaşım sergilemek, ‘kendini gerçekleştiren kehanet kuralı”nı işletmeye başlar. Bu kurala göre, söylenen söz veya ifade edilen durum, samimiyetle dille getirilmesi olsa bile bir müddet sonra gerçekleşir.

İnsanın söylediği söz ok gibidir, ağızdan bir kere çıktıktan sonra artık kontrol sahibinde değildir ve nereye gideceği kestirilemez. Bir söz beyinde üretildikten sonra sık sık tekrarlanırsa, beyin o sözü uygun başka mesajlar da üretmeye başlar. Sonra da insanın kendisi, ilk başta gerçek amacı farklı olan o söze inanmaya başlar.

Mesela çalışkan bir çocuğa sürekli tembel derseniz, bir müddet sonra o çocuk buna gerçekten inanmaya ve tembel rolüne girmeye başlar. Bu yüzden bırakın tartışmaları, normal bir iletişim anında dahi şaka bile olsa “boşanalım, ayrılalım” gibi sözleri asla kullanmayın.

1.3. Eşinizi Gerçekten Dinlememek 

İletişimin en büyük sorunu dinlememektir. Birbirimizi dikkatle dinleseydik, iletişim sorunlarımızın çoğu ortadan kalkardı.

1.4. Düşünmeden Konuşmak 

Suçlusun! Suçluyum! Pek çok kez tepki olarak düşünmeden bir şeyler söyleyebilirsiniz ve o zamanlar genellikle işler pek iyi gitmez. Böyle zamanlarda cevap vermek için acele etmeyin ve eşinize cevap vermeden önce düşünün.

1.5. Sadece Konuşmak İstediğiniz Şey Hakkında Konuşun 

Bazen, eşinizin neyle uğraştığını umursamadan, kendi aklınızdaki şeylerle eşinize aşırı yüklenebilirsiniz. Eğer bu tür konuşmalar sıkça yaşanmaya başlarsa en kısa zamanda kendinize bir evlilik danışmanından yardım arar halde bulabilirsiniz. 

1.6. Konuşurken Ses Tonunu Kontrol Edemeke ve Ses Yükseltmek 

Konuşmadan önce düşündüğünüzde asılnda önce kendinize yardımcı olursunuz. Kendinizi toparlamak için biraz nefes almanız gerekebilir, ancak sesinizi yükseltmeniz ne size ne de eşinize iyi gelir.

1.7. Olumsuz, Sözlü Olmayan İletişim Sorunları

Sözsüz iletişiminiz - yüz ifadeleri, jestler vb. - konuşmalarınızı da etkileyecektir. Belki yanlış bir şey söylemedinis ama olumsuz vücut dilinle kesinlikle yanlış bir şey söylediniz ki bu eşini tarafından daha kötü karşılandı... 

1.8. Suçlayıcı ve Yargılayıcı Konuşmak

"Sen her zaman...."

"Sen asla...."

"Sen her seferinde..." 

Kabul etsek de etmesek de bazen ağzımızdan bu ve benzeri suçlayıcı söylemlerin çıktığına tanık olmuşuzdur. Aman dikkat! Çatışma esnasında bu tarz kelimeleri kullanmak evliliğinize zarar verebilir.

1.9. Eşinizi Küçük Düşürmek

Eşinizi her ne sebep olursa olsun asla aşağılamayın. Onu geliştirmeye, cesaretlendirmeye, kendinizi sevdiğiniz gibi sevmeye çalışın. Eşinizi aşağılayıcı bir uslübun evliliğinizde yeri olmamalı. 

1.10. Suçlama Oyunu Oynamak

İlişki içinde bir iletişimsizlik veya hata yapılırsa, ilk içgüdünüzün karınızı/kocanızı suçlamasına izin vermeyin (bu onun hatası olsa bile). Suçlama oyunu veya parmakla işaret etme oyunu işe yaramaz. Bu, olan her şeyde ikinizin de ortak bir sorumluluğunuz olduğu anlamına gelir. Birlikte konuşun, yaşadığınız sorunlarını birbirinizi daha iyi tanımak için birer fırsata dönüştürün. 

1.11. Anlamaktan Çok Anlaşılmayı Beklemek

Önce eşinizin ne düşündüğünü, ne hissettiğini, neyle uğraştığını öğrenmeye, anlamaya çalışın. Onun sizi anlamasını sağlamaya çalışmadan önce, önce onu ve onun bakış açısını anlarsanız sorunlar büyümeden çözülebilir. 

1.12. Geçmişi Gündeme Getirmek

Size iyi gelmeyecek, geçmiş eşinizin geçmiş hatalarını sürekli gündeme getirip durmak evliliği olumsuz etkiliyor. Evlilikte iletişim söz konusu olduğunda bunun bir kaybetme stratejisi olduğunu unutmayın. 

2. Ayrılık Çanları Çalmaya Ne Zaman Başlar? 

İnsanlar genellikle iletişim sorunları yaşadığında ilişkiden ne zaman uzaklaşacaklarını bilmekte zorlanırlar. Birçoğu umutlu olmaya devam eder, ancak iletişimi geliştirmek için eyleme geçirilebilir adımlar attıysanız ve bu adım yürümediyse, ilişkinin geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşıp ulaşmadığını değerlendirmeniz gerekir.

İlişkilerde En Sık Yaşanan Ayrılık Sinyalleri:

  • Uyum eksikliği
  • Kalıcı güven sorunları
  • Azalan duygusal yakınlık
  • Cinsiyetsiz evlilik veya ilişki
  • Eşiniz hakkında merak eksikliği
  • Her iki tarafın da ayrı hayatlar yaşaması
  • Eşlerden biri veya her ikisinin de, aralarındaki iletişim sorunlarını çözmeyi istememesi.

3. Çift Danışmanlığına Ne Zaman Başvurulmalı?

Terapi aramak için "mükemmel" veya doğru bir zaman dilimi yoktur. Bazı çiftler, bir sonuç görmeden ilişkileri üzerinde yorulmadan çalışırlar, bu da genellikle profesyonel yardıma ihtiyaç duyduklarının iyi bir göstergesidir. Çoğu çiftin aslında, iyi bir evlilik danışmanı bulmak için birkaç yıl beklerle oysa sorun ne kadar erken çözülürse, ilişkilerindeki iletişim sorunlarını çözme şansları o kadar artar.

Çift danışmanlığının sayısız faydası vardır. Bir terapist, daha sağlıklı stratejiler uygulamaya ve çiftler ilişkilerinde iletişim değişiklikleri yapmaya başladığında sıklıkla ortaya çıkan iniş ve çıkışlarla nasıl başa çıkılacağını öğrenmeye yardımcı olabilir. 

Terapi, eşinizi yargılamadan farklı bir şekilde anlamanız için bir platform sunar aslında. 

4. Kavgasız, Gürültüsüz Boşanma Süreci İçin

Sağlıklı Boşanma Süreci İçin Yardım Alabilirsiniz

Evlilik içerisinde eşlerden biri veya her ikisi de farklı yollara gitmek isterse, boşanma danışmanlığı düşünebilirler. Bu seçenek, insanların ilişkilerine sağlıklı bir şekilde son vermesine ve eğer gerekiyorsa evli çiftlerle dostane bir şekilde boşanmalarına; boşanma sırasında sağlıklı iletişimi sürdürmeye;, eş-ebeveynlik sorunları üzerine fikir edinmeye ve çocuklarıyla boşanma hakkında nasıl konuşacaklarını öğrenmeye yardımcı olacaktır. 

Konular :

evlilikteki iletişim sorunları, evlilikte iletişim bozukluğu, boşanma sebebi, iletişim bozukluğu,