EVLİLİK HAYATI

Eşiniz İşsiz Kaldığında Hayatını Kabusa Çevirmeyin

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.09.2012

Eşiniz İşsiz Kaldığında Hayatını Kabusa Çevirmeyin

Ailede kadının veya erkeğin işsiz kalması ilişki açısıdan en zor dönemlerden biridir. İşsizlik bireylerde karamsarlık, çaresizlik, yaşama küskünlük gibi duygulara yol açar. İnsanı pasifliğe iter ve depresyon uygun bir ortam hazırlar. İşsiz kalan birey hayatında çok önemli bir rol oynayan, kendisine gelir ve sosyal konum sağlayan şeyden mahrumdur. Öte yandan işyerindeki arkadaşlardan ayrıldığı için toplumsal rolünün kaybolduğu hissini yaşar. "Böylesine zor bir süreçte, eşler birbirlerine nasıl davranmalı?" sorusunu aile terapistleri bakın nasıl yanıtladı.

Karanlık Günlerde Ailenize Işık Saçın

Ve işsizlik ailedeki dengeleri bozar. Özellikle erkekler üzerinde yıkıcı etkiler yapar. Toplumumuzda hala erkek ekmek parasını kazanmakla yükümlü kişi olarak görüldüğü için erkek işsiz kadın işsize kıyasla daha fazla yıpranır.

İşsizlik, yoksun kalınan olanaklar, yaşanan olumsuzluklar ve giderilemeyen ihtiyaçlar nedeniyle erkeklerde alkol kullanma, çalışan eşini aşırı kıskanma, aile içi şiddet uygulama gibi, daha önce görülmedik ciddi sorunlara yol açabilir. Bu arada aileleri de erkek işsizlere karşı daha olumsuz bir tutum sergilerler.

Eşiniz İşsiz Kaldığında Hayatını Kabusa Çevirmeyin

Oysa böylesi tutumlar yanlıştır. Erkeğe muazzam sorumluluklar yükleyen “aile reisliği” gibi yaklaşımlar, en az ev işlerinin tamanını kadının üzerine yıkan basmakalıp yargılar kadar yıkıcıdır. Erkek de bir insandır; gelir sağlamak, tıpkı ev işlerinin yürütülmesine doluduğu gibi, kadın ile erkeğin ortak sorumluluğundadır.

Eşinize Nasıl Destek Olmalısınız?

•Eşiniz işsiz ise, ona çok yönlü destek olmalısınız.

•Günlük yaşamını işe gittiği zamanlardaki tempo ve düzene uygun olarak sürdürmesi için çaba gösterin.

•Olanaklarınız varsa, iş bulma şansını artıracak yeni beceriler kazanmak üzere farklı kurslara gitmeye teşvik eder. Bedelsiz verilen kursları araştırmasına yardımcı olun.

•Aileniz için önem taşıdığını hissettirecek görevlerinizden bazılarını onunla paylaşın.

•Düzenli iş arayışına destek olun; bu çabası nedeniyle onu övün.

•İş bulma umudu kalmadığı durumda, onu önüne başka olumlu amaçlar koymaya teşvik edin.

Konular :