EVLİLİK HAYATI

Aldatılan Kişinin Ruh Halini Anlamak

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.10.2015

Aldatılan Kişinin Ruh Halini Anlamak

Aldatılan kişi ne yapmalı? Psikiyatrist Dr. Gülseren Budaycığlu'na işte bu kritik soruyu sorduk. İşte, aldığımız yanıt:

Neden Aldatıldım Sorusu İnsanın İçini Kemirir

Aldatılmak, kadın olsun, erkek olsun, genç olsun, yaşlı olsun, herkesin yüreğini dağlayan, dayanılması güç bir duygudur. İşin ilginç yanı, aldatanlar bile aldatıldıklarını duyunca buna çok üzülürler. Ne garip değil mi, hem aldat, hem de aldatıldığını duyunca üzül! İnsan ruhu işte böyledir, yani bazen kendi bile anlamaz neyi neden yaptığını.

Bunu ilk öğrendiğinde kişiler genellikle büyük bir şok ve üzüntü yaşar ve normalde hiç yapmayacağı şeyleri yapar, hiç söylemeyeceği şeyleri söylerler. Sanki frenler boşalmış, kontrollerini kaybetmişlerdir.

Bu tür durumlarda kişiler duydukları üzüntüyü ve öfkeyi bir an önce paylaşmak isterler. Bunda haklıdırlar çünkü içlerinde sanki bir yanardağ patlamıştır. Ancak bu paylaşımın kiminle yapılacağı çok önemlidir.

Sonradan Pişman Olacağınız Ani Kararlardan Uzak Durun

Bunlar nazik konulardır, öyle hemen herkesle paylaşılmaz. Özellikle aile bireylerine her şey, hemen anlatılmaz. Yaşananlar yakınlarla değil, olaya tarafsız yaklaşabilecek bir psikologla paylaşılmalı ve aceleyle bir karar alınmamalıdır.

Terapi seanslarında önce olaya duyulan yoğun duygusal tepkiler boşaltılmalı, daha sonra da yaşananların nedenleri üzerinde ayrıntılı bir çalışma yapılmalı, son karar ancak bundan sonra alınmalıdır çünkü ihanetin acısıyla alınan kararlar genellikle karşı tarafı cezalandırmaya yönelik olsa da hiç hak etmediği halde ihanete uğrayan kişiyi cezalandırır.

Ne Yapmalı? Son Derece Hassas Olan Bu Konuyu Kimle Paylaşmalı?

Eğer bir psikoloğa gitme şansınız yoksa o zaman aklına ve dostluğuna güvendiğiniz birkaç arkadaşınızla olayı konuşabilir, paylaşabilir, tartışabilirsiniz.

İhanete uğrayan kişiler bu tür olayları kendilerine yönelik bir aşağılama, beğenilmeme, reddedilme gibi değerlendirirler, oysa aldatma, genellikle aldatan tarafın iç dünyasındaki sorunlarla ilgilidir.

Yaşanan her acı, eğer iyi tahlil edilir ve üzerinde iyi düşünülürse, kişinin geleceğini yani kaderini olumlu etkiler.

Konular :