EBEVEYN VE ÇOCUK

Paranoyak Ebeveynlere Uzman Önerileri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 17.05.2012

Paronoyak Ebeveynlere Uzman Önelerileri

Yeni anne ya da baba oldunuz. Birçok konuda çeşitli endişelere sahip olmanız çok doğal. Uzman tavsiyeleri ışığında hem çocuğunuzun güvenliğini hem de akıl sağlığını korumak ister misiniz?

Eğer siz de yeni doğan bebeğinizle ilgili paronayak fikirlerle bu aralar dolup dolup taşıyorsanız, uzmanların tavsiyeleriyle endişelerinizden kurtulabilirsiniz.

İşte en fazla endişe edilen beş konu ve çözüm önerileri.

1. “Bebeğim Uykusunda Ölecek!”

Paronoya: Eğer tüm gece boyunca kontrol etmediğiniz bir anda nefes almayı bırakacağından korkuyorsanız.

Gerçek Ne?

ABD’de her yıl 2300 bebek ya da bir başka deyişle 1000 bebekten 5’i ani ölüm sendromundan dolayı ölüyor. Bu çok düşük bir rakam, yüzde 1’den bile daha az bir olasılık. Bu ölümlerin yüzde 90’ı bebekler altı aylıktan küçükken meydana geliyor ve bir yaşına ulaştıktan sonra bu risk oldukça azalıyor.

Bu Paranoyadan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

“Bu ölüm şeklinden bebeğinizi korumanın birçok yolu" var diyor uzmanlar. En önemlisi bebeğinizin sırt üstü yattığından emin olun. Bu ölümlerin en büyük nedeni içeri çekilen havanın tekrar solunmasıdır ki bu durumda içinde yeteri kadar oksijen barındırmaz. Yüz üstü yatan bebekler kafalarını çok fazla oynatmazlar ve böylece temiz hava almaları zorlaşır.

Ayrıca bebeğinizin yatağının güvenli olduğundan emin olun. İyi bir döşek, ona uygun çarşaf ve başka bir şey koymayın. (Tüylü oyuncaklar, battaniye, bebek bezi de koymayacaklarınız listesinin içinde yer alıyor) Ayrıca bebeğiniz uyurken, ağzına emziğini vermek de bu riski oldukça azaltıyor. Uykusunda ağzından çıkartırsa tekrar koymanıza gerek yok. Bebeğinizin çok fazla ısınmasına izin vermeyin, çünkü bu daha derin uyku demektir. Kimsenin evinizde sigara içemesine de müsaade etmeyin, zira pasif içicilik bile uykuda ölüm riskini artırıyor.

Paronoyak Ebeveynlere Uzman Önelerileri

2. “Yemek Yerken Boğulacak”

Paronoya: 10 aylık çocuğunuza yerken boğulmasın diye çubuk kraker vermiyorsunuz.

Gerçek Ne?

Yiyebilecek duruma geldiklerinde çocukların boğulması oldukça düşük bir orandır. Fakat bu boğulmalar sanıldığı gibi, yemeklerden kaynaklanmıyor. Çoğu jeton, bozuk para, pil gibi nesnelerden kaynaklanıyor.

Bu Paranoyadan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Çocuğunuz katı yemekler yemeye başladığında lokmalarını ve yediklerini küçük parçalara bölün ve iyice piştiğinden, ağızda kolay dağılabileceğinden emin olun. Dört yaşındanküçük çocuklarınıza sakız, leblebi, patlamış mısır vermeyin. Ayrıca yemek yerken oturuyor olmasına mutlaka dikkat edin. Çünkü çocuk uzanırken ya da debelenirken boğulma olasılığı daha fazladır.

Paronoyak Ebeveynlere Uzman Önelerileri

3. “Yeni Doğan Bebeğim Hastalanacak”

Paranoya: Bebeğinizi ziyarete gelenlerden maske-eldiven takmalarını istiyorsunuz.


Gerçek Ne?

İlk birkaç ay antikorlarınız (göbek bağından birbirinize geçer), yeni doğan bebeğinizi koruyabilir. Ayrıca emzirmek de bağışıklık sistemini kuvvetlendirecektir. Yine de çocuğunuzu tüm mikroplardan koruyamazsınız. “Çocuğunuz ilk yılda bir ya da iki kez nezle olabilir" diyor The Parent’s Problem Solver kitabının yazarı, Cathryn Tobin.

Bu Paranoyadan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Hasta insanların bebeğinizi kucaklarına almasına izin vermeyin. “Grip olan, ateşi olan ya da herhangi bir rahatsızlığı olan arkadaşlarınızdan iyileşene kadar bebeği ziyarete gelmemelerini rica edin” diyor Dr. Tobin. Yani dışarı çıkın fakat alışveriş merkezleri ya da hava alanları gibi kalabalık ve kapalı mekanlardan uzak durun.

Paronoyak Ebeveynlere Uzman Önelerileri

4. “Çocuğum Suda Boğulacak”

Paronaya: Jakuzisi ya da havuzu olan hiçbir eve çocuğunuzu götürmüyorsunuz.

Gerçek Ne?

Boğulma tehlikesi ciddi bir durumdur. Fakat çocuğunuz havuz kenarına yaklaştığı her an onu gözlemlerseniz, bu tehkileyi tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Yani çocuğunuzu havuzlu bir yere götürmemek için hiçbir neden yok, tabii ki iyi gözlem yapabileceğinize inanıyorsanız.

Bu Paranoyadan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Su, paranoya yapabileceğiniz en olası yerlerden biri. Çocuğunuz 5 yaşından küçükse, onu kesinlikle tek başına hiçbir su birikintisinin yanında yalnız bırakmamalısınız. Bu yerlerin arasında banyo küvetleri de bulunuyor. Kloteze güvenlik kilidi taktırın ve kapıların kapalı olmasına özen gösterin.

Bileğinize kadar gelen su birikintisi bile boğulmasına sebep olabilir. Bu yüzden, çocuk havuzunu her gece boşaltmayı unutmayın. Evinizin bahçesinde bir havuz bulunuyorsa, gereken tüm önlemleri alın. Havuz kenarının etrafını belinize kadar gelen bir paravanla çerçeveleyin ve kilidini çocuğunuzun yetişemeyeceği bir yere koyun. Havuzun yakınlarında mutlaka bir telefon bulundurun ve eğer çocuğunuz ortada yoksa ilk olarak havuzu kontrol edin. Herhangi bir yerde yüzerken kolluk ya da simitlere güvenmeyin.

5. “Yeni yürümeye başlayan bebeğim oyun oynarken yaralanacak”

Paronoya: Gölgesi gibi çocuğunuzun peşindesiniz ve anaokuluna başladığı zaman kendi başına ne yapacağından endişeleniyorsunuz.

Gerçek Ne?

Çocuklar aktif olmalıdır. Zıplayıp hopladıkları, koşup tırmandıkları anlar dengede durmayı ve sosyal beceriler (itmemeyi, sıraya girmeyi) edinebilecekleri harika zamanlardır.Tabiki ki kazalar kaçınılmaz olabilir.

Bu Paranoyadan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Düşmeleri engellemeye çalışın ki bu yaralanmalar en çok meydana gelenlerdir. Ayrıca çocuğunuzun yaşına uygun oyunlar ve ekipmanlarla oynadığından emin olun. Oyun alanının yumuşak bir yer döşemesiyle kaplandığını da kontrol edebilirsiniz. Çocukların ipli kıyafetler giymesini önleyin. Böylece ipler bir yere takılmaz ve kazaları ciddi anlamda önleyebilirsiniz. Yürümeye başladığında, tehlikeli olabilecek hareketlerle ilgili onlarla konuşabilirsiniz.

Konular :