EBEVEYN VE ÇOCUK

Onurlu Bir Çocuk Yetiştirmek Neden Önemli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.04.2018

Onurlu Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsanız Beklentilerinizi Dengeleyin

Özgüven geliştirmek, her seferinde bir yapıtaşını yerine koyarak, küçük bir çocuğun kendisi için yapması gereken bir şey olduğu halde, anne baba yardımı, desteği ve sabrıyla bu yapılanma süreci daha yumuşak geçer. Bir çocuğun özsaygısı ne zaman zedelenir? Onurlu bir çocuk yetiştirmek için neden önemli?Anne babaların bu konuda en sık yaptığı yanlışlar neler? Soruların yanıtı haberimizde...

Çocuğa Özsaygı Kazandırmanın Yolları

Araştırmalara göre, “Ben iyi ve değerli biriyim.” Düşüncesine erken sahip olan çocuklar kendilerine inanarak büyümeye daha yatkın olurlar Kendilerini daha iyi hissetmek için başkaların etkilemeye ve onlardan övgüler almaya daha az ihtiyaçları olur. Başkalarıyla ilişki kurabilirler, gözetlenme baskısına daha iyi karşı koyabilirler ve uyuşturucu ve benzeri zararlı maddelerden uzak kalabilirler. Onurları yüksek olur.

Çoğu küçük çocuğa baktığınızda özgüvenlerinin az olduğuna inanmak güçtür. Sert, dogmatik ve kendilerinden son derece emin görünürler. Ancak, ne istediklerinden emin olmakla birlikte henüz kim olduklarından emin değillerdir.

Onurlu Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsanız Beklentilerinizi Dengeleyin

Onurlu Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsanız Beklentilerinizi Dengeleyin

İşte anne babaların işlerine yarayacak öneriler:

Çocuğunuzun onurunu korurken kendi akıl sağlığınızın da azalmaması için bazı konularda kesinlikle mizah duygusuna sahip olmalısınız.

Çocuğunuza Kendi Başına Hareket Etme Alanı Bırakın

Çocuğunuzun başında dikilmek, sürekli ona tavsiyelerde bulunmak ve her yaptığına yardım etmek onun kendi başına hareket etme güdüsünü bastırabilir. Bu, sorularının yanıtlarını kendisi keşfetmektense çocuğunuzu, sizin cevaplarınıza ve çözümlerinize başvurmaya muhtaç bırakabilir.

Çocuğunuz Öncelikle Kendisinin İyi Bir “Arkadaşı” Olabilmeli

Motivasyonunun eksilmesinin yanı sıra başarılı meydan okumalarla birlikte gelen kendini tatmin ve kendine güven duyguları da sekteye uğrar. Çocukların kendi kendilerine oyun oynamaları da kendine güven duygusunu geliştirir. Böylece bağımsız olmayı keşfederler, her zaman eğlenmek için başkalarını aramazlar ve kendilerinin iyi bir “arkadaşı” olurlar.

Hangi Durumlar Çocuğun Kendisini Başarısız Hissetmesine Sebep Olur?

Çocuğunuzun erkenden cümleler kurararak konuşmasını sağlamamak ya da çocuk bezine son vermek ya da harfleri tanımasını sağlamak için zorlamak istenilenin daha erken gerçekleşmesini sağlamaz. Fakat beklentilerinizi gerçekleşiremediği için çocuğunuzun kendisini başarısız hissetmesine neden olabilir.

Öte yandan, çok az şey beklemek de yapabileceğinin en iyisini yapmasına olanak vermez. Doğru dengeyi bulmak (onun yaşına ve yeteneklerine uygun beklentilere sahip olma ve önüne erişebileceği hedefler koymak) onurunu kazanmasına daha fazla yardım edecektir.

Onurlu Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsanız Beklentilerinizi Dengeleyin

Onurlu Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsanız Beklentilerinizi Dengeleyin

Dürüst Olun ve Çocuğunuzu Kimseyle Karşılaştırmayın

Çocuğunuz eşi olmayan bir bireydir. Gelişmesini, davranışlarını, yeme alışkanlıklarını, mizacını ya da başka bir şeyi oyun arkadaşlarıyla, sınıf arkadaşlarıyla, kardeşleriyle, yan dairedeki çocukla veya kendi çocukluğunuzla karşılaştırmanız dürüst ve akıllıca değildir.

Bu sadece olumsuz karşılaştırmalar için değil: “Neden Mert gibi davranamıyorsun?”, “Neden kız kardeşin gibi güzel yemek yiyemiyosun?”, “Neden oyun grubunuzdaki diğer çocuklar gibi tuvalete gidemiyorsun?”) olumlu karşılaştırmalar için de geçerlidir.

Sürekli fazla övülen çocuklar; “Sen herkesten daha güzel çiziyorsun!”, “Kimse senin kadar güzel değil!, “Sen sayıları bütün diğer arkadaşlarından daha iyi biliyorsun! bu başarılı görüntüyle birlikte yaşamayı zor bulabilirler. Ve kendisinin diğerlerinden çok daha iyi olduğunu düşünmeye başlayanlar çekilmez derecede kibirli olurlar.

Sonuç olarak başkaları ve akranları arasında daha az popüler olurlar ve bu de kendi içlerinde onurlarını zayıflatır (dışarıdan kendilerini beğenmiş görünmelerine rağmen). Çocuğunuzun özel birey olduğunu kabul edin ve bundan memnun olun. Böylece o da kendini olduğu gibi kabul etmeye ve kendinden memnun olmaya daha yatkın olacaktır.

Konular :