EBEVEYN VE ÇOCUK

Evinizde Havyan Beslemeye Hazır mısınız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.09.2012

Evinizde Havyan Beslemeye Hazır mısınız

Evde havyan beslemeye karar vermeden önce bazı soruların yanıtlanması gerekir. Mesela bunlar gibi:

Ailemiz için en uygun hayvan hangisi?

Örneğin, evdekilerden birinin kediden hoşlanmaması durumunda eve kedi almak sadece evdeki uyumu bozmak anlamına gelir. Bu arada alınacak hayvanın yaşam tarzının evin boyutlarına uygun olup olmadığı da önemli bir noktadır. Örneğin, bir kuş kafesi içinde mutlu mesut yaşayabilir; ama köpeğinizin çok daha fazal geniş bir alana ihtiyacı vardır.

Alacağımız hayvanın bakımı için evimiz ve bütçemiz uygun mu?

Ayrıca havyanı sadece yedirip içirmeyeceksiniz; veteriner harcamalarını, aşıklarını da hesapa katın.

Alacağımız hayvan yasal açıdan evde beslenebilir mi? Komşular ne der?

Evde yılan besleyenler olduğunu gazetelerden okuyoruz. Bu arada apartmadan gece gündüz havlayan bir köpek aile için bir eğlence kaynağı olmaktan çıkıp bir dert kaynağına dönüşebilir.

Evinizde Havyan Beslemeye Hazır mısınız

Bu havyana kim bakacak?

Küçük çocuklar çok sevseler ve “Ben Bakarım” deseler bile, eve alınacak hayvanın bakını tümüyle üstlenemezler. Özellikle de yedi yaşından küçükseler. Ama çocuğu bakım işinden uzak tutmak da yanlıştır. Bakım işini küçük parçalara bölüp herkesin bir bölümünü üstlenmesini sağlayın. Çocuk da devrede olmalıdır. Çünkü çocuk havyana bakarken sorumluluk duygusunu öğrenir.

Tatile veya izne gittiğinizde havyan yanınızda götürebilecek misiniz? Siz yokken bakımını kim üstlenecek?

Ev ahalisinden herhangi birinin alınacak havyanla ilgili bir sağlık sorunu var mı?

Örneğin astımı veya egzaması olan varsa, o evde bir haıyvanın bulunması uygun olmaz. Ayrıca saçkıran, uyuz, mide-bağırsak enfeksiyonlarıyla solunum yolu enfeksiyonlarının da taşıyıcı olduklarını unutmamak gerekir.

Havyan bakımı için gerekli hijyen kurallarını biliyor musunuz?

Evin herhangi bir köşesindeki köpek dışkıları naylon torbaya sıralarak hemen atılmalı, dışkının yapıldığı yer dezenfekte edilmelidir. Kedinin tuvaletini yapacağı kum ya da toprak dolu kap sık sık temizlenmek ister.

Küçük çocukların bu alandan uzak tutulması çok önemlidir. Kuş kafesleri düzenli olarak temizlenmeli ve havalandırılmalıdır. Havyanların mama kapları boşalır boşalmaz temizlenmeli ve ailenin bulaşık kaplarından ayrı yıkanmalıdır. Kedi ve köpek gibi ev hayvanlarının düzenli aralıklarla fırçalanmaları, köpeklerin belli aralıklarla yıkanmaları gerekir.

Konular :