EBEVEYN VE ÇOCUK

Ergenlikte Oğlunuzla İyi Anlaşmanın Altın Kuralları

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 28.07.2016

Başarısını Artırmak İçin Rekabete Teşvik Edin 

Pek çok ebeveyn için zorbir süreçtir çocuklarının ergenlik evresi. Uzmanlar, ergenlik dönemindeki erkek çocuklarının bu dönemlerinde "gönül ve fikir bağı" kuracak anne babaya ihtiyaçları olduklarına dikkat

çekiyor. Ergenlik döneminde burnunun dikine giden çocuğunuzla nasıl iletişim kuracaksınız? İşte, ergenlikte erkek çocuğuyla iyi anlaşmanın püf noktaları...

Ergen Erkek Çocukları Çok İyi Bir Gözlemcidir

Onlar daha çok gözlem yapar, daha az konuşur ama daha fazla etkilenir. Gözlemledikleri de hem hayatlarını hem de gelecekte alacakları kararları etkiler. O kararlarda rol model olacağınızı bilmeniz gerekir.

Spor ve Bilgisayar Oyunları Erkek Çocuklarının Vazgeçilmez Konularıdır

Erkek ergenlerin dünyasına girmenin en kolay yolu onlarla spor ya da bilgisayar oyunları üzerine konuşmak olsa gerek. Bu, pek çok ebeveyn için zor olabilir, özellikle de anneler için ancak siz bu sohbetlere katıldıkça, hem oğlunuzun düşüncelerini hem de duygularını öğreneceğinizi unutmayın. Çünkü spor ve bilgisayar oyunlarının temelinde “rekabet” yatar ve rekabet de erkeklerin doğasında var olan bir dürtüdür.

Ergen Erkek Çocukları Rekabet Duygusundan Hoşlanır

Hatta okuldaki başarısını artırması için onu rekabete teşvik etmeniz eline bir “yapacaklar listesi” tutuşturmaktansa hedefler koymanız daha çok işe yarayacaktır.

Ergenlikte Erkek Çocuk Neden İçe Kapanır?

Aynı rekabet dürtüsü, kızlar devreye girdiğinde de karşına çıkar. “Şişmanım, başarısızım, sivilcelerim var” gibi gerekçelerle yaşıtlarıyla rekabete girmekten korkup içine kapanabilir. Bu da onun kızlarla yakınlaşma konusunda güvensiz hissetmesine neden olabilir.

Ergen Erkek Çocuk Anneden Neden Uzaklaşır?

Ergenlik dönemindeki erkek çocukların annelerinden uzaklaştığını düşünmeyin. Annelerini yine severler nacak asıl ihtiyaçları duydukları şey “gönül ve fkiir bağı” kurabileceklerleri bir erkek, yani baba figürüdür. Bu yüzden asıl istedikleri “erkek” baba ölmüşse daha belirgindir. O yüzden evdeki ergen bir erkekse, toplumun eleştirdiği, kınadığı, hatta oğlunuzun dışlanmasına neden olan her ne yaparsa yapsın, onu yargılamayın. Çünkü sizin gözünüzde bir “erkek” olarak kabul görmek istiyor, bunu unutmayın.

Ergenlik Döneminde Oğlunuzla İlişkiniz Sağlam Olsun

Evdeki ergenle her şeyden önce sağlam bir ilişki kurmaya çalışın. Çünkü yapılan araştırmalara göre, anne-babasıyla sağlam ve güvene dayalı ilişki içinde olan ergenlerin özgüvenleri daha yüksek oluyor ve istemedikleri şeyleri daha kolay reddediyor. Buna alkol, uyuşturucu, sigara ve ileriki yaşlarında “suç” kapsamında ele alınabilecek her şey dahil. Bu ilişkiyi kurmak için de kızınızla ya da oğlunuzla iletişiminizin sağlam olması gerekiyor. Peki, ergenlik döneminde ve burunlarının dikine giderken, onlarla nasıl iletişim kuracaksınız?

Ergenlik Döneminde Oğlunuzla İyi Anlaşmanın Altın Kuralları:

• Eleştirmeyin, dinleyin. Yapması gerekenleri sürekli tekrarlamak yerine onunla konuşun ve ne demek istediğini anlamaya çalışın.

• Çocuğunuzla aynı dili konuşun. Siz öğreten bir dilde konuşursanız, “beni anlamıyor” diye iletişimi kesebilir. Konuşmanız ve iletişiminiz daha çok sohbet havasında olsun.

• İlgi alanına giren etkinliklere birlikte katılın. Bu bir konser ya da futbol maçı olabilir. Veya çok sevdiği bilgisayar oyununun yeni sürümünü hediye edin ama oyunla ilgili biraz da bilgi edinin ki konuşacak ortak bir noktanız olsun.

• Çocuklar artık teknolojiyle çok daha içli dişli, hele ki ergenler... O yüzden kullandıkları teknolojinin terminolojini öğrenmekle işe başlayın ve siz de birer Instagram, Facebook ve Twitter hesapları edinin. Yalnız size duyduğu güvenin önemini hatırlayın ve bunu asla çocuğunuzu takip etmek için yapmayın.

Üzerinden belk uzun yıllar geçti ama siz de bir zamanlar “evdeki ergen”diniz. O günleri hatırlayıp aynılarını ona yaşatmayın.

Konular :