EBEVEYN VE ÇOCUK

Ergen Kızı Olan Anne-Babalar İçin Doğru İletişim Önerileri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 09.12.2014

Ergen Kizi Olan Anne Babalar Icin Dogru Iletisim Onerileri

Ergenlik sürecinin sağlıklı bir şekilde atlatılması çocuğun duygusal, sosyal ve ahlaki gelişimi için hayati önem taşır. Ebeveynin yanlış tutumu veya bilgi eksikliği kimi zaman çocuğun ruh sağlığını bozabilmekte; kişilik bozukluklarına neden olabilmektedir. Bazen anne-babalar çocuklarının büyüdüğünü kabul etmekte zorlanırlar. Bu dönemde genç kızlara çocuk muamelesi yapmak, onları kızdırır ve daha fazla asi olmalarına sebep olur.

Psikolog, Davranış Bilimci Şeyma Gazezoğlu’ndan ergen kızı olan anne babalara çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurabilmelerini sağlayacak altın öneriler.

•Öncelikle kızınızın büyüdüğünü fark edin. Artık her yere birlikte gittiğiniz, bütün sözlerinizi dinleyen kızınız yok. Eğer kızınızdan hayata eskisi gibi devam etmesini isterseniz, bu her iki tarafa da haksızlık olur.

•Kızların ergenliğinde, onun yanında yer alarak, daha fazla yardımcı olacak kişi annedir. Bu dönemde anneye çok fazla görev düşer. Kızınıza arkadaş gibi yaklaşın ama çok meraklı görünmeyin.

Ergen Kizi Olan Anne Babalar Icin Dogru Iletisim Onerileri

Her şeyi sorgulamayın ve olaylar karşısında sakin olun. Kızınıza güvenin ve onun da size güvenmesini sağlayın. Kızınız, bir sorunu olduğunda “acaba babam duyar mı?” “Annem buna kızar mı?”, “Tepkisi ne olur?” gibi düşünceleri olmadan, sorununu gelip size anlatabilmelidir.

•Çatışmaya gidecek konularda kızınızla tartışmaya girmeyin. Onun yerine kararlar almak ve uygulamaya geçmek yerine, karar aşamasında kızınızın yanında olup ona destek olun.

•Kızınızla hiçbir zaman arkadaşları gibi ilişki kurmayı beklemeyin. Siz anneniz. Ergenler de bütün dertlerini, sıkıntılarını annelerine değil, arkadaşlarına anlatırlar. Çünkü paylaşmak için arkadaşları vardır. Bu durumda anlayışlı ve sabırlı olun. Sizin yapmanız gereken, kızınızla dost olmayı başarabilmek ve onun güven duygusunu kazanmaktır.

Ergen Kizi Olan Anne Babalar Icin Dogru Iletisim Onerileri

•Kızınıza eleştirici tavırla yaklaşmayın. Yaptığı hatalar ve başarısızlıklar karşısında, “Sen bunu yapmadın”, “ Sen başaramadın”, “Sen kazanamadın” gibi söylemleri kullanmayın. Kızınızın kişiliğine saldırılarda bulunup suçlamaya geçmeyin. Güçsüz yönlerini, başarısızlıklarını ortaya çıkarmak yerine, güçlü yönlerini görüp başarılarını destekleyin ve onu ödüllendirin. Ama bunu da abartmadan, yerinde ve zamanında yapın.

•Kızınızı sevdiğinizi ve ona değer verdiğinizi, belirli aralıklarla mesajlar halinde ona iletin.

•Karşılıklı konuşurken, siz de kendinizden bir şeyler paylaşın ki, o da sizinle bir şeyler paylaşsın.

•İnsanların bazen hata yapabileceğini, bazı durumlarda ve konularda başarısız olabileceğini önce siz unutmayın ki, çocuğunuz da unutmasın.

•Asla emir verici cümlelerle konuşmayın. Emir vermek yerine rica edin.

Konular :