EBEVEYN VE ÇOCUK

Ebeveynler Teknolojiyi Nasıl Kullanıyor?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.06.2019

Ebeveynler Teknolojiyi Nasıl Kullanıyor

Psikolog Suzi Levi Mizrahi, "anı" ölümsüzleştirmek adına sosyal medya kullanırken ailelerin kimi zaman çocuklarıyla olan bağının kopma noktasına gelebildiğine dikkat çekiyor bir makalesinde. İşte, Psikolog Suzi Levi Mizrahi'nin makalesinden dikkat çeken başlıklar...

An’ları Kaçırmamak Adına Kaçırılan Anlar: Ebeveynlerin Teknoloji Kullanımı

Teknoloji kullanımına sınır getirilmesi dendiğinde aklımıza hep çocukların teknoloji kullanımının sınırlanması geliyor ancak ebeveynlerin teknoloji ile geçirdiği saatler çok da dikkate alınmıyor.

Ebeveynler Teknolojiyi Nasıl Kullanıyor?

Sosyal medyada bir yandan sosyalleşirken, bir yandan mutluluk, gurur, sevinç ya da üzüntümüzü paylaşırken, çocuklarımızla olan bağımız bazen kopma noktasına geliyor.

Boston Tıp Merkezi’nin 2014 yılında yürüttüğü bir araştırmada ebeveyn ve çocuklar bir alışveriş merkezinde yemek yedikleri esnada gözlemleniyor. Birçok ebeveynin bu anlarda telefonlarıyla meşgul olduğu ve çocukların ebeveynlerinin dikkatini çekmek için davranış zorlukları çıkardığı tespit edilmiş.

Ebeveynlerin ise bu anlarda çocuklarının ilgiyi üzerine çekme ihtiyacını fark etmeyip, çocuklarının bu davranışlarına olumsuz tepkilerle yaklaşıldıkları da gözlemlenmiştir.

Sosyal Medyayı Dengeli ve Bilinçli Kullanmak Önemli

“O zaman biz ebeveynler hiç mi teknoloji kullanmayacağız?” gibi bir soru aklınıza geliyor olabilir. Hayat siyah beyaz değil, kendi vaktimizi tabii ki kendimize de ayırmak gerekir.

Bu noktada;

-Denge

Kendimiz için de teknolojiden bağımsız “BEN” zamanları ve alanları oluşturma, çocuklarımızla bağlantımızı koparmadan geçirdiğimiz anlar ve teknolojinin rahatlıklarını ve kolaylıklarından faydalandığımız anları dengelemek artık bir gereklilik.

-Bilinçli kullanım oldukça önemlidir.

Unutmayın, Çocuklarımız Bizleri Modeller

Çocuklarımız her anlamda bizi modellemektedirler. Onlara dijital teknoloji kullanımı için de model olduğumuzu unutmamamız lazım. Bizle onların kullanımını sınırlarken, kendi kullanımımıza da dikkat etmeliyiz. Bu sayede hem kendimizi belki de bir bağımlılık oluşturmadan sınırlayıp hem de çocuklarımıza olumlu bir model oluşturabileceğiz.

Anıları Kaybetme Korkusu ile çocukları ekran arkasından izlemek ve aslında o AN’da çocuklarımızla gerçekten olamamak önemli bir ikilem. İlk adımı, gösterisi, komik bir anı kamerada yakalayacağız, paylaşacağız, saklayacağız diye acaba çocuğumuzun bizim o anki tepkimizi kaçırması, duygularımızın kamera ardında kalması, o önemli anda bizimle göz kontağını kuramaması nasıl duyuluyor?

Bağlarımızı güçlendirdiğimiz ve dengeyi sağlayabildiğimiz, çocuklarımıza dijital medya kullanımını modelleyebildiğimiz günler dilerim.

Konular :