EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocuğunuzun Gözünde Nasıl Bir Babasınız? 

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 28.12.2015

Çocuğunuzun Gözünde Nasıl Bir Babasınız

"Süper baba" olmak için çocuğunuzun dünyasını tatlı bir merakla dinleyin.

Her anne-baba bir duygusal rehber olabilir, yeter ki bazı engeller aşılabilsin diyor uzmanlar. “Babalar çocukları ile ilgilenmelidir. Ama öyle uzaktan değil, oldukça yakından ilgilenmelidir. Çocuğu ile konuşacak, onu duyacak, güven verecek, onun iç dünyasını tatlı bir merakla dinleyecek bir baba “süper baba”dır. ” diyen Uzman Psikolojik Danışman Nilgün Sarı, çocukları ile uzaktan ilgilenen ve dolayısıyla ilgilenmiyormuş görünen ya da çocukları ile çok ilgilenmeyen babaların yapacaklarını sorduk. İşte, işin uzmanından çocuğunun mutluluğunu düşünen babalara altın öneriler.

Sağlam ve Güvenilir Baba-Çocuk İlişki İçin Ne Yapmalı? Ne Yapmamalı?

Babacan kelimesinin sözlük anlamı :Olgun, hoşgörülü, iyi kalpli, güvenilir (erkek) demektir. Bizim kültürümüzde “babacan” kelimesinin çok özel bir yeri vardır. Hangi yaşta olursak olalım özellikle zor anlarda “babacan” tavırlı kişiler imdadımıza yetiştiğinde kendimizi rahatlamış ve güvende hissederiz.

İlgileniyormuş Gibi Yaparak Çocuğunuzu Değil, Yalnızca Kendinizi Kandırırsınız

Bu güvenilir duruşun yaşı kaç olursa olsun bir çocuğun yaşamında paha biçilmez bir değeri vardır. Babacan kelimesi kolayca ve doğrudan bize, bir çocuğun sahip olması gereken baba kavramını anlatıverir. Çocuğun ruhsal sağlığı, koruyucu ve anlayışlı olan, otoriter duruşunun içinde asla şiddet barındırmayan, bilakis otoritesinin sağlam ve güvenilir bir ilişki anlamına geldiği “baba çocuk” ilişkisine bağlıdır.

Anneyi Destekleyen, Rahatlatan Bir Baba Olun

Çocuklar dünyaya geldiklerinde anneleri ile yoğun bir ilişki içindedirler. Özellikle ilk aylarda bebeğin ruhsal dünyasının temeli, anne ile olan ilişkisi ile atılır. Yaşamın ilk aylarında baba bebekle anne üzerinden ilişki kurar. Yani anneyi destekleyen, rahatlatan, işini kolaylaştıran, annenin ruhsal dünyasına olumlu destek sağlayan babadır. Babalar böyle annelerin yanında olmalıdır.

Çocuğunuzla Anlamlı, Yararlı, Doyurucu Bir Bağ Kurun

Çocuk emeklemeye, yürümeye, konuşmaya başladıkça, baba çocuk için iyi bir oyun arkadaşı, oyalayıcı, bakıcıdır. Annenin kendisini anne-bebek ilişkisindeki yoğunluktan, yorgunluktan biraz olsun uzaklaştıran, kendine zaman ayırmasına yardımcı olan babadır. Bir yandan da çocukla anlamlı, yararlı, doyurucu bir ilişki içindedir. Hem çocuk için hem de kendisi için bunlar muhteşem zamanlardır. Çünkü çocuğuna yaşamı boyunca ihtiyacı olan güvenli ilişkiyi yaşatmaktadır. Babalar çocukları ile ilgilenmelidir. Ama öyle uzaktan değil, oldukça yakından ilgilenmelidir.

Okul Disiplinini Çocuğa En İyi Babalar Öğretir

Okul zamanı geldiğinde çocuk için baba olmazsa olmaz biridir. Çünkü okul, kural demek, sınır demek, öğrenmek demek; çok hoşlanmasan da senden istenilenleri yapman demektir. Bunu da en iyi babalar öğretir. Günümüzde okul ve dersler konusunda anneler çoğunlukla yalnız kalıyorlar. Bir yandan çocukla yakın ve daha duygu yüklü bir ilişki içindeyken, bir yandan da okulun gereklerini yerine getirmesi için çocuğu disipline etmeye çalışan annelerin işi oldukça zordur.

Psikolog Nilgün Sarı: "Ben size söyleyim: Babasız olmaz!"

Çocuğunuz hem erkek hem de ergenlik çağına gelmişse, yine babaları sahneye davet etmek gerekir. Gençlerin gelecek planları, başarıları, hayalleri, hayatı deneyimleyebilmeleri için sağlam bir dayanağa ihtiyacı vardır. O kişi gencin babasıdır. Çocuğuyla konuşacak, onu duyacak, güven verecek, onun iç dünyasını tatlı bir merakla dinleyecek bir baba “süper baba”dır.

Peki Ama Baba Çocuğu ile Nasıl İlgilenmelidir?

Çocuklarınız için “süper bir baba” olmak istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken, kısa da olsa, onlara zaman ayırmak olacaktır. Çocukları ile uzaktan ilgilenen ve dolayısıyla ilgilenmiyormuş görünen ya da çocukları ile çok ilgilenmeyen babaların yapacaklarını sıralayalım:

1) Anne baba olmayı anne babalarımızdan öğreniriz. Bu nedenle kendi anne babanızla olan ilişkinizi gözden geçirin.

2) Babanızın yaklaşımında size iyi gelen yönleri düşünün ve çocuğunuzla ilişkinizde bunları harekete geçirin.

3) Babanızın yaklaşımında size kötü gelen yönleri düşünün ve çocuğunuza bunları yapmayın.

4) Çocuğunuzun gözünde nasıl bir baba olduğunuzu düşünün.

5) Kendi kişiliğinizi objektif olarak değerlendirin ve çocuğunuzla ilişkinizde zorluk yaratan kısımları törpüleyin.

6) Çocuğunuzdan neden bu kadar uzak durduğunuzu keşfedin ve bu durumu ortadan kaldıracak hamleleri yapın.

7) Otorite kavramını nasıl içselleştirdiğinizi anlamaya çalışın. Otoriter duruş ne çok korkutucu ne de çok gevşek olmamalıdır.

8) Çocuğunuzun gözünden nasıl bir otorite olduğunuzu değerlendirin.

9) Çocuğunuzun düşüncelerini, hayallerini, gününü nasıl geçirdiğini sağlıklı bir şekilde merak edin. Onunla keyifle, sakince karşılıklı babacan bir şekilde konuşun.

10) Kendi iç dünyanızdan ve yaşamınızdan onu da haberdar edin. Anlayabileceği ve kaldırabileceği kadarıyla kendinizden bahsedin.

11) Çocuğunuza sevginizi, onu önemsediğinizi ve güveninizi açık açık gösterin ve hissettirin.

Konular :