EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocuğunuzun Bakıcısını Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.01.2017

Bebeğe Bakıcı Seçerken Nasıl Bir Yol İzlemeli

Çocuğunuzun Bakıcısını Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocuk gelişiminde tek bakıcı her zaman en önemli unsurlardan biridir. Çünkü çocuğa karşı takılan farklı tutumlar, ilk gelişim evrelerinde süreci zorlaştırıcı sonuçlara neden olabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Nazan Parlak, çocuğunuza bakıcı seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili önerilerde bulundu.

• İlk görüşte çok önemli. Doğal olarak gülümseyen, göz teması kurabilen, akıcı sözcüklerle kendini ifade edebilen, yumuşak bir ses tonuna sahip bir bakıcı muhtemelen çocukla da rahat ve sevecen bir ilişki kuracaktır. Çocuğun sempatisini kazanarak ilişkinin sağlıklı yürümesini sağlayacaktır.

• Bakıcı seçiminde yaş önemli bir unsur. Çocuk bakımı çok kolay ve hafife alınaack bir konu değil. Çok belirgin sınırları olmasa da çocuk bakımı, çok küçük ya da çok büyük yaşlarda kişilerin eline bırakılmamalı. Yirmi yaşın üzerinde olan, ilk yardım konusunda eğitimli, temel bakım becerilerini bilen bir kişi tecrih edilmeli. Çok yaşlı bakıcılar da çocuğun hızına yetişmekte zorlanabilir; çocuğun merak ve ilgilerine yanıt vermekte zorluk yaşayabilir.

• Bakıcının referns verebiliyor olmsı gerekir. Daha önce çalıştığı yerler, süreliri ve burada bakımı yaptığı çocuklar hakkında bilgi, onun deneyimiyle ilgili fikir verecektir.

• Bakıcının bell ibir eğitim düzeyinde olması, çocuğun becerilerini ve zihinsel gelişimini yakından etkiler. Çocuk bakımı sadece yemeğini yedirmek, altını temizlemek ve elinden tutup gezdirmekle sınırlı değildir. Sorularına sabırla ve içtenlikle doğru yanıtlar vermek, yapısının biçimlenmesinde önemli rol oynayacağından göz ardı edilmemesi gereken bir konu.

• Çocuk doğğarken getirdiği sezgileriyle gerçekten sevilip sevilmediğini, ilgilenildiğini bilir. Gelişigüzel ilgi, hayal dünyasının gelişimini engeller.

Çocuğunuzun Bakıcısını Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz

• Gelişim sürecinde, disiplin uygulayabilecek ama aynı zamanda sevecen bir bakıcı seçmek gerekir. Disiplin burada ceza anlamında değil, bir kurallar bütünü olarak anlaşımalı. Çocuğun sağlıklı bir algı geliştirmesi ve toplumda yer edinebilmesi için bu kurallar bütününün doğru bir bakıcı tarafından uygulanması gerekir. Hiç kural olmadan, her dediği yapılan bir çocuğun gelişimi ne kadar sağlıksız olacaksa, çok katı kurallarla bakılan çocukların gelişimi de o derece sağlıksız olacaktır. Tatlı sert bakım sağlayabilecek yeteneğe sahip bakıcı her zaman tercih edilmeli.

• Çocuğun tüm gelişim evrelerinde olmazsa olmaz unsur sevgidir. Bakıcının çocukalara karşı hassas ve özel ilgisi olan kişiler arasında seçilmesi uygundur. Ailenin düzenine uyum gösterebilecek özellikleri olmalı.

• Çocuk gelişiminde her zaman vurgulanan en önemli konu güven ve sağlıklı bağlanmadır. Çocuğun gelecekteki tüm yaşamını etkileyecek ve kim olduğunu belirleyecek bu rdurumun zarar görmesi kalıcı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle en başıntan itibaren doğru bakıcıyı bulmaya ciddi şekilde çaba göstermeli, titiz davranılmalı.

Çocuk yeni durumlara alışmakta zorlanır. Sık sık bakıcı değiştirmemek için güvenilir kurumlar ya da sağlam referanslara dayanarak bakıcı seçmek her zaman en iyisidir.

Konular :