EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocuğunuzun Ayakkabısına İşaret Koyun!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.01.2015

Cocugunuzun Ayakkabisina Isaret Koyun

Çocuğunuzun Ayakkabılarına İşaret Koyun

Gerekli önlemler alındığında çocukları kötü niyetli insanlardan korumak aslında mümkün. Çocuk güvenliğini sağlamak için aileler ve çocuklarının bilinçli hareket etmesi son derece önemlidir. "Bizim başımıza gelmez" demeyin; siz yine de yetkililerin dikkat çektiği önlemleri alın.

“Daha Az Önce Yanımdaydı” Dememek İçin....

CİNSEL Sağlık Derneği Adana Şube Başkanı Dr. Taner Canatar, çocukların kaçırılmasını önlemek için aile ile çocuk arasında ’şifre’ oluşturulmasının bir güvenlik tedbiri olacağını söyledi.

Çocuğunuzla Aranızda Şifre ve Parola Oluşturun

Aile ile çocuk arasında ’Annen çağırıyor, baban seni bekliyor’ diyen kişilere karşı önlem için şifre oluşturulmalı. Bu kişi tanıdık da yabancı da olsa çocuk şifreyi bilmeyen hiç kimse ile bir yere gitmemesi gerektiğini öğrenmeli. Bu belki de çocuğun hayatını kurtaracak küçük bir ayrıntı. Ayrıca, çocuklara anne ve babanın dışında hiçbir yere gitmemesi gerektiği anlatılmalıdır. Belki de bu şekilde çocuklarımızı biraz daha koruyabilir, hiç olmazsa kendi dünyalarını biraz daha emniyetli hale getirebiliriz.

Fransız etikçi La Rochefoucauld; “Su işlemeyi beceremeyenler, başkalarından da şüphelenmezler.” der. Yani, siz elbette asla başka birisinin çocuğunu kaçırmayı düşünmezsiniz; ama çocuk kaçıran insanlar da var maalesef. Bunlar havaalanlarında, lunaparklarda, spor salonlarında, çocukların olduğu her yerde bulunurlar. Ailenizin başına böyle sarsıcı bir olay gelmesini istemiyorsanız, çocuğunuzun diğerlerinden en kolay ayrıt edilen yerine, yani ayakkabılarına bir işaret koyun.

İşaret Koyarken Asla Adını veya Adının Baş Harfini Yazmayın

Bir çocuk kaybolduğunda görevlilerin ilk sorusu “Nasıl bir ayakkabı giyiyordu?” olur. Çocuğunuzu kaçıran kişi onu bir tuvalete sokarak saçını boyayabilir, üzerindeki kıyafetleri değiştirebilir ama ayakkabılarını değiştirdikleri pek görülmemiştir. Çocuğunuzun ayakkabısının markası, rengi ya da bağları sayesinde, üzerine bir çıkartma yapıştırarak ya da bir şeyler yazarak hemen tanınabilmesini sağlayın. Ama asla adını ya da adının baş harflerini yazmayın.

Buradaki psikolojik taktik nedir?

Üzerinde benzerlerinden ayrılabilecek işaretler bulunması, sahip olduğunuz en değerli varlığınız çocuğunuzu korumannı en iyi yoludur.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca başlatılan ''Çocuklarımız Kaybolmasın'' Projesiyle, çocuk kaybolmalarını önleyici ''10 altın kural'' belirlendi. İşte o kurallar:

Çocuk Hırsızlarından Çocuğunuzu Koruyun

Bu Önlemleri Çocuğunuzla Birlikte Mutlaka Alın!


1.Çocuklarınıza sakıncalı yerler hakkında bilgi verin, ıssız sokaklar, inşaat ve terk edilmiş yerlere gitmemeleri gerektiğini öğretin.
2.Çocuklarınıza tanıdığı bir kişiyle bile olsa hiçbir yere sizin onayınız olmadan gitmemesi gerektiğini anlatın.
3.Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerden yiyecek, içecek, ilaç gibi maddeler almaması gerektiğini öğretin.
4.Sesin bir imdat çağrısı olabileceğini çocuklarınıza anlatın. Zor durumlarda bağırarak yardım istemesi hakkında bilgi verin.
5.Çocuklarınıza adını, soyadını, aile bireylerinin ad, soyad ve adreslerini öğretin. Kimlik bilgilerini yanında taşımasını sağlayın. İnternet, sosyal medya ortamında ise tanımadığı kişilerle fotoğraf, adres, okul ve şahsi bilgileri paylaşmaması gerektiğini anlatın.
6.Çocuklarınıza evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kişilere kapıyı açmamalarını öğretin.
7.Parkta ya da dışarıda oyun oynarken çocuklarınızı sürekli izleyin. Gün içinde yaptıklarından haberdar olun. Arkadaşlarının ve ailelerinin adlarını, telefon numaralarını ve adreslerini kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun.
8.Güvenlik görevlileri, polis, jandarma gibi güvenebilecekleri kişileri ve okul, hastane, karakol, cami gibi yardım isteyebileceği yerleri çocuklarınıza öğretin.
9.Çocuklarınıza kaybolduklarını fark ettiklerinde oldukları yerden uzaklaşmaması gerektiğini anlatın.
10.Çocuklarınızı birine emanete etmek zorunda kaldığınızda sürekli o kişiyle iletişim halinde kalın.

Çocuğunuzun Ayakkabılarına İşaret Koyun

Tabi çocuğunuzun elini sık sıkı tutmayı da unutmayın.

Konular :