EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocuğunuz Sevildiğini Biliyor mu?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.05.2015

Çocuğunuz Sevildiğini Biliyor mu?

Çocuklarda “benlik saygısı” nasıl gelişir? Anne-babalar çocuklarının neden benlik saygısını geliştirmek için çaba sarf etmeliler? Çocuk sevildiğini ve değerli olduğunu bilmelidir, hissetmelidir diyen Psikiyatrist Prof. Dr. Sefa Saygılı’dan “benlik saygısına” dair anne babalara önemli tavsiyeler.

“Benlik Saygısı, Sağlam Kişilik Kazanmanın Göstergesidir”

Anne-babaların hemen hepsi çocuklarını sever, ama pek çok çocuk sevildiğini ve değerli olduğunu hissetmez. Benlik saygısı, sevilebilir ve değerli olduğunu bilmektir.

İnsanların mutlulukları ile benliklerine duydukları saygının seviyesi arasında doğru orantılı bir ilgi vardır. Benlik saygısı kibir ve kendini beğenme değildir, sağlam kişilik kazanmanın göstergesidir. Kişinin ferd olarak değerinden emin olmasıdır.

Çocuğunuz Sevildiğini Biliyor mu

Ayakları Yere Basan Çocuk Yetiştirmenin Temeli Benlik Saygısının Gelişmesidir

Sağlam bir benlik saygısı kişiyi büyürken karşılaşabileceği tehlikelerden ve tuzaklardan koruyan bir silahtır. Çocuğa yaşıtlarının baskısına direnebilme gücü verir ve direnebilmek için bir sebep oluşturur.

Benlik şuuru uzun yıllar boyunca sürdürülen pek çok olay ve etkileşim sonucunda ortaya çıkan bir birikimdir.

Anne-babalar çocuklarının benlik saygısını geliştirmek için sürekli gayret göstermek zorundadırlar.

Çocuklarda Benlik Saygısı Nasıl Gelişir?

  1. Onun eşsizliğini vurgulayarak ve karşılıksız sevgi vererek, onun sevilebilir ve değerli olduğunu hissettirelim. Bu, çocuğunuzun her davranışını seveceğimiz ve onaylayacağımız anlamına gelmez. Kişiliğıe saygı ile bozuk davranışı kabullenmeyi birbirinden ayırt etmek gerekir.

  2. İlgimizi onun üzerinde yoğunlaştıralım.

  3. Acılı veya öfkeli olduğu zamanlarda bile, onun bütün duygularını dinleyelim.

  4. Onu anlayalım, olduğu gibi kabul edelim ve saygı gösterelim.

  5. Açık, anlaşılır ve tutarlı kurallar koyarak, yumuşak bir disiplim kuralım. Bu, çocuğun sadece başarılı olduğunda değil, belli bir amaca ulaşmak için çaba harcadığında, olumsuz bir davranışta bulunmadığında ve hoş hareketler yaptığında onu pekiştirmek ve övmektir.

  6. Çocuğumuzla kurduğumuz her iletişim ve etkileşim ona sevilebilir ve değerli bir insan olduğu mesajını verir. Zamanla bu mesajlar çocuğun kendisine bakış açısını etkiler.

Konular :