EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocuğu Şımartmadan Nasıl Övmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.01.2015

Cocukları Simartmadan Nasil Ovmeli

Özellikle çalışan anne-babalar çocuklarına yeterince zaman ayıramadıkları için suçluluk duyuyor ve bunu telafi etmek için çocukla beraber geçirdikleri sürede sınır koymanın getireceği sürtüşmelerden kaçınmaya çalışabiliyorlar. Sonuç, sınırsız istekli, bir türlü mutlu olamayan çocuklar... Pedagoglara göre şımartmak tavsiye edilen örnek davranışlar arasında yer almaz. Her konuda olduğu gibi burada da dozu çok iyi ayarlamak gerekiyor.

Neden Çocuk Şımartılır?

Şımarıklığın en önemli nedeni anne-babaların aşırı müsamahakar, aşırı hoşgörülü davranışlarıdır. Bu anne-babalar çocuğa sınır koymaz ve öfke nöbetleri ya da mızıldanmalara teslim olurlar. Anne-baba bu şekilde çocuğa aşırı güç verdikçe çocuk da daha fazla ben merkezli bir tutum benimser. Bu anne-babalar genellikle çocuğu normal gerilimlerden de kurtarır, sürekli eğlendirerek ve gerçekçi olmayan isteklerini dahi yerine getirerek şımarmasına neden olurlar.

İşte Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dan çocukları şımartmadan övmenin ipuçları.

Çocuğunuz İçin En Gerekli Şey Kucak Dolusu Sevgidir

Çocuğunuz hasta ya da üzgün olduğunda onu biraz şımartmanız gerekebilir ama bunu yaparken kullanacağınız tek malzeme kucak dolusu sevgi olmalıdır. Uzun vadede bu davranışınız dahi çocuğunuzun tatmin olmamasına neden olur. Bir kitap ya da oyuncağa sahip olana kadar geçen bekleme süresi o nesneyi daha değerli kılar. Şımartılarak büyüyen çocuklar ileride beklentileri büyük ve gerçekleşmesi zor şeyler peşinde olan yetişkinlere dönüşebilirler.

Cocukları Simartmadan Nasil Ovmeli 2

Çocuğa ilgi göstermek kötü birşey midir?

Çocuğa ihtiyacı olan ilgiyi göstermek ile şımartmak arasındaki fark her zaman çok net olmayabilir. Genel olarak ilgi gösterilmesi çocuklar için iyi birşeydir. Ancak ilgi aşırı olduğunda, yanlış zamanda verildiğinde veya her seferinde anında verildiğinde zararlı olabilir.

Çocuğun davranış ve çabalarını övmek gerekir. Örneğin, okulda iyi not aldığında, “Bak ne güzel çalışmısın, emeğinin karşılığını almışsın, çalışkansın, iyi niyetlisin, insanları seviyorsun.” diyerek övmek gerekir.

Aşırı övgüden kaçınılmalıdır; yoksa çocuk kendini geliştirme özelliğini kaybeder. Eleştiride de aynı tutum takınılmalıdır. Negatif söylemler, kişilik eleştirileri çocuğun kendisini yetersiz hissetmesine ve aşağılık duygusuna kapılmasına neden olabilir.

Konular :