EBEVEYN VE ÇOCUK

Adet Dönemini Ona Siz Anlatın

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 23.09.2016

Adet Dönemini Ona Siz Anlatın

Çocuğunuz büyüsün diye gözünün içine bakarken evde karşınıza çıkan, ne çocuk ne yetişkin olan, bir de üstüne sizinle sürekli çatışan bu yabancıya alışmakta zorluk çekiyorsanız, haberimizi mutlaka okuyun.

AdetDönemini Ona Siz Anlatın; Neden mi?

Uzmanlar “ergenlik” dönemini genellikle çocukluk dönemi ile erişkinlik arasında kalan bir “ara dönem” ya da bir “geçiş dönemi olarak değerlendiriyor. Söz konusu dönemi ebeveynler farklı, ergenin kendisi de farklı duygu ve düşüncelerle yaşıyor. Bu, biraz da çocuğunuza karşı nasıl davranacağınızı, yaklaşımlarınızı etkileyen; konacak yasak ve verilecek teşvikleri belirleyen bir dönem.

Zor olan şu ki, her ergen kendine has duygu ve davranışlar geliştirebiliyor. Dolayısıyla anne babalara, ergenlere yönelik bir tür yap-yapma listesi sunmak mümkün değil. O kadar mümkün değil ki, ruh hali ve düşünce yapısı kardeşler arasında farklı olabildiği gibi, bulunduğunuz çevreden, ekonomik durumunuza kadar her şey ergenin ruh halini ve ona yaklaşımınızı belirlemede etkili olabiliyor.

Ve minik prensesiniz büyüdü...

Ergenlerle çatışmak yerine uzlaşabileceğiniz pek çok konu var. Bunun için de nasılsa yaşayacağınız bu dönem gelmeden sağlam temeller atmanız gerekiyor.

Adet Dönemi Ne Zaman Anlatılmalı?

Örneğin, kızınız ilk kez regl olduğu zaman, çevresinden yalan yanlış bilgiler edinmeden, size danışacak kadar güvenini kazanmış olmanız gerekiyor. Peki, bir ergene regl konusu nasıl anlatılır? Bu konuşma giderek zorlaşıyor çünkü şu sıralar genç kızlar 11-12 yaşlarında regl oluyor; hatta 9 yaşında bile regl olan bile var. Dolayısıyla bu konuşmayı regl olduğu zaman değil, önceden yapmanız gerekiyor.

Adet Görmenin Normal Bir Şey Olduğunu Belirtin

Öncelikle işe kendi regl olduğunuz zaman yaptıklarınızı (ped değiştirme vs.) kızınızın da göreceği şekilde yaparak başlayabilirsiniz. Ona, regl olmanın normal bir şey olduğunu, acı vermediğini, belki biraz ağrı çekebileceğini ancak onun da geçici olduğunu; gördüğün şeyin de bildiği “kan” olmadığını anlatabilirsiniz.

Her Çocuğun Tepkisi Farklı Olur

Regl olduğunda ise yanında olduğunuzu hissettirin çünkü ergen kızların regl ile ilgili tepkileri birbirinden farklı olabilir. Kimi bunu doğal karşılarken, kimi de onca bilgi birikimine rağmen paniğe kapılabilir. Okulda, gezide vb. regl olması ihtimaline karşı tedbirli olması için takvim tutmayı, giren kramplarla nasıl başa çıkacağını da öğretin.

Ergenlikte Kilo Alımı mı Normal mi?

Ergenlik döneminin, yaşamın kalan kısmına açılan yepyeni ve önemli bir kapı olduğunu da unutmamak gerekir. Bu dönemde edinilen alışkanlıklar da ruh ve beden sağlığını ömür boyu etkiler. Örneğin beslenme alışkanlıkları… En basitinden ergenlik döneminde vücuttaki yağ hücrelerinin sayısındaki artış, bireyin ileriki yaşlarda kilolu hatta obez olmasına zemin hazırlıyor.

Ergenlikte Arkadaş Çevresi

Ergenlik çağındakilerin arkadaşlıkları, son derece önemli çünkü hayatlarında önemli bir yere sahip. Arkadaşlar özellikle "en yakın" olarak nitelenen arkadaşlar bu dönemde o kadar önemli ki uzmanlara göre, ergenlik döneminin en büyük eksikliği bir yakın arkadaşa sahip olamamak...

Ergenlik Döneminde Doğru Beslenme Alışkanlığı Kazandırmanız Önemli

Yine ergenlik döneminde özellikle kızlar, arkadaş çevresinin de etkisiyle, hatalı diyetleri ve hızlı kilo verme yöntemlerini uygulayarak önce yetersiz beslenme sorunuyla karşılaşıyorlar. Yetersiz beslenme ise sadece sağlığı bozmakla kalmıyor, boylarının kısa kalmasına, organlardaki gelişim bozukluklarına, mide hastalıklarına, kemiklerin yetersiz gelişmesine, mide hastalıklarına, kemiklerin yetersiz gelişmesine, görme, cilt ve saç sorunlarına, dengesiz adet görmeye kadar pek çok kalıcı olumsuzluğa yol açıyor.

Belki şöyle ifade etmek daha doğru: Yediklerine dikkat edebilir ama ergenlik (tıbben gerekli değilse) diyet uygulanacak bir dönem değil! O yüzden evde bir ergen varsa, ona dengeli beslenme ile birlikte egzersiz yapma alışkanlığı da kazandırmak en doğrusu.

Konular :