CİNSEL HAYAT

Bir Kadın Neden Cinsellikten Tiksinir? Cinsellikten Tiksinmek Tedavi Edilebilir mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 17.11.2016 - Güncelleme : 09.08.2022

Cinsel ilişki sırasında partnerinizin cinsel organlarından tiksiniyor ya da dokunmaktan çekiniyor musunuz? Cinsellik sırasında salgılanan sıvılara karşı iğrenme hissi mi duyuyorsunuz? Meniden mideniz mi bulanıyor? 

Hepsinden önemlisi bu tiksinti duygularınız artık partnerinizle yaşadığınız cinsel hayatı neredeyse çekilmez ve istenmez hale mi getirdi? O zaman sizde ‘cinsel tiksinti bozukluğu’ndan söz edebiliriz... 

CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, cinsel istek bozuklukları arasında yer alan cinsel tiksinti bozukluğunun tamamen psikolojik temelli olduğunu ve tedavisinin de cinsel terapi ile mümkün olabileceğini söyledi. Dr. Keçe, cinsel tiksintinin nedenleri ve tedavi yöntemlerine dair merak edilenleri anlattı.  

Eşinize Karşı Cinsel Tiksinti Yaşıyor musunuz

 

1. Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir? 

Dünya genelinde daha çok geleneksel ve muhafazakâr toplumlardaki kadınlarda görülen cinsel tiksinti bozukluğunu, evlilik ve ilişki sorunlarına ve zamanla cinsel isteksizliğe neden olan önemli bir sorun.  

Cinsellik Aklınıza Geldiğinde Endişe ve Korkularınız mı Artıyor? 

Erkeklerde çok nadir görülüyor olsa da, bu sorunu partnerlerinin yaşaması, erkeklerin cinsel yaşamlarını da olumsuz etkiliyor. Tedavi edilmediği takdirde cinsel tiksinti bozukluğunun kadın erkek ilişkilerini sürdürülemez hale getiren ciddi bir sorun haline gelebilir. Uygun tedavi ve terapi teknikleriyle cinsel tiksinti bozukluğu şaşırtıcı bir biçimde kısa sürede üstesinden gelinebilir. 

 

2. Cinsel İlişki Dendiğinde Mideniz mi Bulanıyor? 

Cinsel tiksinti bozukluğu, sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, cinsel ilişkiye ya da cinsellikle ilgili her şeye ya da bazı şeylere karşı şiddetli bir iğrenme duygusuyla rahatsızlık duyulması ve bunlardan kaçınılması olarak tanımlabilir.

Cinsellikten tiksinen kişi, cinsel ilişki söz konusu olduğunda bulantı, endişe ve korku hisseder.  Yani, cinsel ilişki olasılığı belirdiğinde bu kişiler yoğun anksiyete belirtileri gösterirler. 

Cinsellik Aklınıza Geldiğinde Mideniz mi Bulanıyor

 

3. Cinsellikten Tiksinmek, Cinsel İsteksizliğe Neden Oluyor 

Kimi zaman buna bulantı ve kusma da eşlik edebilir. Cinsel tiksinti bozukluğu olan kişiler, genellikle cinsellikten kaçınırlar, cinsel istek duymazlar, daha çok partnerleri istediği için ‘karanlıkta, yorgan altında, prezervatifle ve çoğu zaman iç çamaşırları çıkartılmadan’ cinsel etkinlikte bulunmaya çalışırlar.

 Cinsel Tiksinti Bozukluğu Evliliği ve Cinsel Yaşamı Olumsuz Etkiliyor 

Tiksintinin genel olarak cinsellikle ilgili her şeye karşı olabilir. Cinsel birleşmenin kendisine ya da herhangi bir yönüne, cinsel organlara, genital sıvılara, öpüşmeye, dokunmaya ya da cinsel uyaranlara karşı da bu tiksintinin olabilir.  Cinsel tiksinti bozukluğu olan kişide bu durumun süreklilik göstermesi nedeniyle kişinin ve partnerinin hem ruhsal dünyaları; hem evlilik ve ilişkileri hem de cinsel yaşamları olumsuz etkiler ve çoğu zaman sürdürülemez hale gelebilir.

 

4. Cinsellikten Neden Tiksinilir?  

Aslında cinselliğin tiksinç bir yanı yoktur ve erkek için de kadın için de son derece doğal, olağan, keyifli, ağrı ve acı içermeyen, bulantı ve iğrenmenin olmadığı ruhsal ve bedensel bir ihtiyaç ve şehvet dolu bir süreçtir.

Cinsel tiksinti bozukluğunun en temel nedenleri, çocuklukta ve ergenlikte yaşanan cinsel istismar, ensestiyöz ve homoseksüel deneyimler, ruhsal, bedensel ve cinsel travmalar ve bunlara bağlı suçluluk ve günahkarlık duygularıdır. 

Hangi Durumlar Cinsel Tiksinti Bozukluğuna Neden Olur?  

Ayrıca cinsellikle ilgili toplumsal, ahlaki ve hurafelere dayalı dini baskılar, yasaklar, değer yargıları ya da kişinin bunları yanlış yorumlamış ve algılamış olması, cinsellikle ilgili yanlış, eksik bilgi ve inanışlar da diğer nedenler arasında yer alır. 

Travmatik bir cinsel deneyim yaşayan kadın, bunun onda bıraktığı utanma, aşağılanma, acı çekme, iğrenme gibi izleri genelleyerek cinselliği bu olumsuz duygularla algılamaya başlar ve cinsellikten tiksinebilir.

 

5. Cinsel Tiksinti Bozukluğu Kadınlarda Daha Sık Görülüyor 

Bazı kadınlarda disparoni adını verdiğimiz ağrılı cinsel ilişki sorunu cinsel tiksinti bozukluğuna yol açabilir. Kadın cinsel ilişki sırasında hissettiği ağrı nedeniyle duyduğu endişe ve korku yüzünden cinselliğe ve cinsel uyaranlara karşı tiksinti duymaya başlayabilir. Bazen cinsel tiksinti ile birlikte vajinismus da görülebilir.

Cinsel tiksinti, obsesif kompulsif bozukluk, ansiyete ve fobik bozukluklar, travma sonrası stres bozukluğu gibi, bazı psikiyatrik rahatsızlıklarla birlikte de görülebilir.

Kadınların Cinsellikten Tiksinme Nedenleri Neler? 

Bir kadın neden cinsellikten tiksinti duyar?

Cinsel tiksinti bozukluğu erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülüyor. Kızlık zarı, bekâret ve namus kavramları ile cinsellikleri baskılanan kadınlar, çocukluklarından itibaren cinselliği erkekler gibi yaşayarak, cinsellikten haz almaları ve doyuma ulaşmalarının ayıp, yasak, günah ya da suç olduğunu algılamaktadırlar. Bunun sonucunda da günah, suçluluk, utanama ve aşağılanma duygularını cinsellikle ilişkilendiren kadınlar cinselliğe ya da cinselliğin herhangi bir unsuruna karşı tiksinti duyabilirler.

Bu tiksinti bilinçli veya bilinçdışı bir tehdit algısına karşı bir savunma mekanizması olabileceği gibi, suçluluk ve günahkarlık duygularına bağlı bir kendi kendine bir ceza verme veya kendi kendine ödetilen bir kefaret durumu da olabilir.

6. Cinsellikten Tiksinmek Geçici Bir Durum mudur? Tedavi Edilebilir mi?  

Cinsel terapide, önce kişinin cinsellikle ilgili yanlış, önyargılı ya da eksik bilgileri düzeltilir. Terapide, cinsellik ve cinsel organlar hakkında doğru bilgilendirme yapılır. Sonra da kişinin cinsellikle ilgili tiksinti duyduğu duruma yönelik duygu odaklı terapi teknikleri, bilişsel yeniden yapılandırma ve sistematik duyarsızlaştırma tedavisi uygulanır.   

Sorun hemen birkaç seansta çözülemeyecek kapsamda olduğundan kişinin göstereceği sabır ve işbirliği tedavinin başarısı açısından önemlidir. 

Kimi durumlarda evlilik ve ilişki terapisi teknikleriyle daha etkili sonuçlar almak mümkün. İleri aşamadaki vakalarda psikodinamik yaklaşımların, duygusal özgürleştirme teknikleri (EFT) ve hipnoterapinin de uygulanabilir. Cinsel tiksinti bozukluğunun spesifik bir durum olması nedeniyle bu konuda eğitimli ve deneyimli cinsel terapistlere başvurulması gerekir.

 

Konular :

Cinsellik, Cinsel Tiksinti, Cinsel İstek Bozukluğu