BOŞANMA

"Annem Babam Benim Yüzümden Ayrıldı"

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 31.07.2010 - Güncelleme : 09.07.2022

Çocuklu ailede boşanma

Boşanma sürecindeki çiftlere çocuğunuzu iki ateş arasında bırakmayın tavsiyesindebulunanPedagog, Psk. Danışman Sevil Yavuz, çocuğun dünyasında boşanmanın yarattığı etkiyi anlattı.

"Annem Babam Benim Yüzümden Ayrıldı"

Çocuğun boşanmayı algılayışı yaşına göre değişecektir. Çocuk için boşanma ilk etapta anne babasını kaybetme anlamı taşıyabilir. Çocuk, anne ve babasının boşanmasını, anne-babasının anne babalıktan istifa etmesi, anne baba olmaktan boşanması gibi algılayabiliyorlar.

Her Çocuk Boşanmayı Farklı Kabullenir

Bazen bu durumdan dolayı kendilerini suçlu bile hissediyorlar. Yani “annem babam benim yüzümden ayrıldı” diye düşünebiliyorlar. Boşanmayı bu şekilde algılayan çocuk için boşanmayı kabullenmek zor olacaktır.

Her çocuğun boşanmayı kabullenmesi farklı olacağı için vereceği tepkilerde farklı olacaktır. Çocuğun duygusal özelliklerine, anne babanın boşanma şekline, onu boşanmaya nasıl hazırladığında ve nasıl bir hayatın onu beklediğine göre farklılık gösterecektir.

Boşanma Sürecindeki Olumsuz Etkiler Azaltılabilir mi?

Genel olarak bir çocuğun anne babasının ayrılığından mutlu olacağı düşünülmemelidir. Aynı zamanda boşanmadan dolayı çocuğun yaşayacakları zorlukların da önüne geçmek mümkün değildir. Ancak boşanma süreci ve sonrasında bu olumsuz etkilerin derecesi azaltılabilir.

Boşanma Sürecinde Çocuk Ne Yaşar?

Boşanma sonrası çocuk, anne veya babasını suçlayabilir ve onlara karşı öfkeli olabilir. Kısa bir depresyon yaşayabilir. Uyku düzeninde değişiklik olabilir. Çocuk okuyorsa okul başarısında düşmeler gözlenebilir.

Çocuğun davranışlarında, yeme-içme alışkanlıklarında değişiklik olabilir. Anne babaya saygısızlık yapabilir onları cezalandırmak için. Anne babaya çok tepkili davranabilir. Anne baba ayrı yaşadığı için istekleri doğrultusunda anne babayı kullanabilir. Ayrılıktan sonra anne veya babayı daha az görüyorsa, onların eksikliğini her alanda hissedebilir.

Boşanma Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Çocuğun hayatında büyük değişiklikler yapmayın!
  • Çocuğu intikam için kullanmayın!
  • Çocuğunuzla ilgili olun!
  • Çocuğunuzu şımartmayın!
  • Gerektiğinde psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

Evden Ayrılan Çocuk Olmamalı

Bunla birlikte anne babanın medeni şekilde ayrılması önem kazanıyor. Çocuğun hayatında çok büyük değişiklikler yaratmamaya özen göstermek gerekiyor. Mesela boşanma ile birlikte evin, arkadaş çevresinin, okulun değişmesi çocuk için çok zor olacaktır. Bu nedenle, evden ayrılan çocuk olmamalıdır. Genelde çocuk küçükse anneyle normalde yaşadıkları çevrede yaşamaya devam ederler.

Bu çocuğun evden babasının gitmesini kabullenmesini biraz olsun kolaylaştıracaktır.

Çocuğunuzu İki Ateş Arasında Bırakmayın

Çocuğu aranızdaki savaşın içinde bırakmayın. Yani çocuğu öç almak için kullanmayın. Eğer boşanma medeni gerçekleşmemişse bu çok sık karşılaşılan bir durumdur. Anne ve anne tarafı babayı kötülerken, baba ve baba tarafı da anneyi kötüleyecek ve çocuk iki ateş arasında kalacaktır. Çocuk anne ve babası arasında tercih yapamaz. Biri annesi biri babasıdır. Onun için aynı derecede önemlidir. Bu dedikodular, kötülemeler çocuğu çok üzer ve psikolojisini bozabilir.

Eğer çocuk boşanmadan dolayı kendini suçluyorsa boşanmadan onun sorumlu olmadığı, onun yaşına uygun bir şekilde anlatılmalıdır. Ayrıca anne veya babayı da çocuk eşit oranda görmelidir. Ayrılıktan sonra anne veya babanın çocuğu az görmesi, ilgisiz kalması çocuğu psikolojisini olumsuz etkiler. Çocuk kendisini değersiz görebilir.

Çocuklar İlgili Kararları Ortak Alın

Boşanmadan dolayı suçluluk duyan anne babalar duydukları suçluluk duygusundan kurtulmak için çocuğun her istediğini yaparak şımartılabiliyorlar. Anne baba olarak anne baba olmaktan boşanmıyorsunuz. Ortak bir noktanız yani bir çocuğunuz var. Ve bu bağ ölene kadar devam edecek. Bu nedenle, anne baba olarak sorumluluklarınızı bilip, çocukla ilgili kararları birlikte almalı, çocuğa tutarlı davranmalı ve çocuğunuzu şımartmamalısınız.

Çocuğun boşanmadan olumsuz etkilenmesini tamamen önlemek mümkün değildir. Psikolojik destekle sadece bu durumu daha kolay kabullenmesi sağlanabilinir. Aile içi tartışma ve şiddette şahit olmasındansa tabi ki anne babanın ayrılması daha sağlıklıdır. Boşanma çocuğun hayatında çok ciddi değişikliklere neden olacağı için çok hassas bir konudur.

Anne babalar boşanma sinyallerini hissedir hissetmez çocuklarını bu ayrılığa hazırlamalıdır. Bu karar çocuğa nasıl açıklanmalı, çocuk boşanmaya nasıl hazırlanmalı, boşanma öncesi ve sonrası çocuğa nasıl nelere dikkat edilmeli, çocuğun psikolojisine zarar vermeden bu süreç nasıl atlatılır? Çünkü her ailenin dinamikleri ve her çocuğun özellikleri farklıdır.

Onlara özel çözüm ve öneriler yüz yüze görüşülerek birlikte bulunabilinir. Aynı zaman da çocuğun yaşına ve özelliklerine göre nasıl bir yol izleneceğinizde pedagog çocukla görüşerek karar verebilir. Çocuk boşanmaya aşırı bir tepki veriyorsa ailenin danışmanlık alması yetmeyecek, çocuğunda mutlaka pedagogtan psikolojik destek alması gerekecektir.

Çocuğunuzun boşanma sürecini en az zararla atlatması dileğiyle…

Konular :